Podeli
Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Možda bi kakva pisačka radionica od ovga napravila krupniji projekat, ali ja ću vam ispričati kratku priču. Mada, za moderne žanrove ona ima nedostatak, nema ubistva, samo oružana pljačka. Prijatelji su me zamolili da zapišem, da ne ostane prećutano.

Bila je to poslednja kriminalna akcija u Beogradu u 2020. Četiri službenice PTT Srbije čekale su u slabo osvetljenim prostorijama u Meštrovićevoj ulici 32 da prođe još tih 20 minuta smene, pa da se i one upute na kakav-takav doček 2021. Jedna je pošla do mokrog čvora, druga je sravnjivala pazar, a ostale dve su pospremale svoj radni prostor. I onda je u 17,40 tresnulo.

Provaljena su ulazna vrata, trojica maskiranih muškaraca uletela su s pištoljima, jednu devojku su šutnuli i nabili pod sto, drugoj prislonili cev na slepoočnicu i naterali da otvori sef, treću odgurali… i uzeli pazar. Oko 2,5 miliona dinara.

Psovali su, pokupili plen i mobilne telefone, a onda zapretili da niko ne sme pozvati policiju. Žene su se prestravljene tresle od straha. Na izlasku iz pošte jedan pljačkaš se okrenuo i dobacio: „Koji vam je k… ovo je samo pljačka, srećna vam Nova godina“. Još ih je i obavestio da će im telefone ubaciti u poštansko sanduče. Tako je i bilo.

Kada je konsternacija malo popustila, obavestile su nadležne šta se desilo, pozvana je i policija. Došlo je nekoliko momaka u uniformi i pet, šest u civilu. Do tog trenutka ovo je bila još jedna, već „viđena“ pljačka. Od tada… slučaj koji neko pokušava da zataška.

Obično se o ovakvim pljačkama obavesti javnost, policija krene u potragu za počiniocima, ponekad se blokira i deo grada. Ovoga puta ništa od toga. Policajci su zapisali samo nekoliko osnovnih podataka i otišli. Službenicama pošte su obećali da će ih zvati za dodatne izjave. Ali nisu.

Na sajtu MUP nema ni traga o ovoj pljački. Zamolio sam mlađe kolege da provere u beogradskoj policiji šta se te večeri desilo u pošti broj 24. Kolege su poslale pitanje, sve po protokolu, a odgovoreno nam je usmeno, bez pisanog traga, da nikakve pljačke na toj i toj adresi nije bilo.

Ko je ovde lud, prestrašene službenice koje su svoj strah i modrice pokazale lekarima u Urgentnom centru, oni koji u njihovu priču veruju ili policija za koju pljačke nije ni bilo. Nije u Srbiji prvi put da se igra ovakva igra skrivalica, snimali su se i filmovi o tome. Samo me interesuje kako će PTT naplati štetu od osiguranja ako pljačke nije ni bilo?

I šta čovek da misli? No, pre ikakvog zaključivanja valja znati da su opljačkane službenice signalizirale i pretpostavljenima i policiji da imaju utisak da se nešto slično sprema. Žargonski rečeno da su „tipovane“. Signalizirale su da nema kamera, da je slabo osvetljenje, da nema obezbeđenja… Niko nije reagovao.

Pre nekoliko godina dvojica policajaca iz Pančeva u slobodno vreme pljačkali su pošte po Srbiji. Otkriveni su posle ko zna koje pljačke, jer se ispostavili da kad god neka pošta bude poharana oni imaju slobodan dan. Neću da kažem da su se pojavili njihovi dubleri, ali imam pravo da sumnjam i da pitam da li je policiji uopšte stalo da se zna za ovu pljačku. Da li Vulinovi potčinjeni uopšte i tragaju za počiniocima. I dokle je stigla istraga.

A gde su pare završile, kod pljačkaša, kod nekog bosa, ili kao kakva „donacija“? Suma nije astronomska, ali je primer ilustrativan – koja pljačka, pljačke nije ni bilo

Komentari

Vaš komentar