Podeli:
Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Lista „Aleksandar Vučić - za našu decu“ osvojila je na izborima za Narodnu skupštinu u beogradskoj opštini Stari grad svega 16,23 odsto glasova od ukupno upisanih birača. Tim rezultatom mogla bi da se ponosi kakva mala, opoziciona stranka, nikako ona koja se hvali istorijskim rezultatom od bezmalo dva miliona glasova.

Stari grad je srce srpske prestonice i tu leži moć svakog režima, pa i ovog naprednjačkog. Na svega nekoliko stotina metara raspoređeni su republički parlament, Predsedništvo Srbije i gradska skupština. Pobeda na toj opštini u bilo kojoj izbornoj trci za svaku vlast je isto što i pobeda pojedinca u rodnom mestu ili u naselju u kojem živi.
Vučićevi naprednjaci doževeli su da u Starom gradu prođu kao onomad Čeda Jovanović koji je, na izbornom mestu gde je glasao sa suprugom, imao svega dva glasa. A pritom se još jedan birač kune da je glasao za gospodina Jovanovića.

Narodna mudrost kaže da bi nekoga upoznao moraš sa njim pojesti vreću soli. Stanovnici Starog grada su još kod prvog kila videli sa kakvim likovima imaju posla. Zato su se tako i ponašali 21. juna, na dan izbora.

U izveštajima Republičke izborne komisije, koji mnogi osporavaju kao „naduvane“, piše da na Starom gradu ima upisanih 53.608 birača, da je na glasanje izašlo 15.148 ili 28,26 odsto što je najmanja izlaznost u čitavoj Republici. Kada se od te brojke odbije 5,1 odsto nevažećih listića, dolazi se do 14.338. U izveštaju RIK nema zbirnog podatka koliko je koja lista u kojoj opštini osvojila glasova. Ako pretpostavimo da su naprednjaci knjižili 60,65 odsto (prosek na republičkom nivou) to je 8.695 glasova ili tek nešto više od 16 odsto upisanih birača u Starom gradu.

Samo za nijansu bolje Srpska napredna stranka je prošla na Vračaru (izlaznost 30,73 a nevažećih 4,17 odsto) tradicionalnom uporištu demokrata, i Zvezdari (32,14 izašlih i 3,16 nevažećih). Na Savskom vencu gde se gradi Beograd na vodi, najmisterioznija investicija u Evropi, glasalo je svega 30,54 upisanih, a nevažećih listića je bilo 3,89 odsto.

Na nivou celog područja Beograda izlaznost je bila 38,27 a nevažećih listića 3,36 odsto. Taj prosek bi bio znatno niži da nije rezultata iz Lazarevca (62,99) i Obrenovca (50,79) što se može u dobroj meri pripisati elektroprivredi i njenim kadrovima. Čak je i Palilula, tradicionalno uporište radikala, pa potom naprednjaka, jedva dogurala do 34,31 izašlih na glasanje.
Suma sumarum. od upisanih 1,604.376 na republičke izbore u beogradskom okrugu izašlo je 613.974 ili 38,27 odsto birača. Ako se od toga odbiju nevažeći listići (3,36) na Vučićevu jednopartijsku trku izašlo je 592.899 birača. Ako računamo po republičkom proseku. beogradski učinak SNS je 359,593 ili oko 22,41 odsto. Skromno za neograničenu vlast.

Zašto je Beograd drugačiji od Srbije? Zato što su Beograđani videli na delu “popločavanje” Trga republike, projekat gondole, masovnu divlju gradnju koja služi za pranje narko novca.Videli su raskopane ulice, jelke, fontane, rasipanje i bahaćenje… A možda i zato što se ne mogu beskrajno lagati, što ne gledaju previše Pink, i što „čitaju“ Gorana Vesića.
I što znaju šta su nepošteni izbori. Zbog toga su više od godinu dana izlazili na proteste “1 od 5 miliona”.

Komentari

Vaš komentar