Piše Milenko Vasović: Pozvao sam sebe na protest

Kolumne 03. dec. 202114:53
Podeli:
Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Evo uzeh da se prijavim Tetki iz Kanade. I ja sam organizator protesta. Pozvao sam sebe da sutra izađem, da blokiram ludilo. Da dam doprinos oslobađanju države, a i da se ne obrukam pred dedom koga streljaše Nemci i stricom što osta u Sremu i pradedovima...

Da se ne obrukam ni pred unucima ako me jednom zapitaju „šta si ti deda radio“? Neću da ispadnem slina ni pred samim sobom, to mi nekako dođe i najvažnije. Hoću sebe da pogledam u ogledalu, a da mi ne proradi želudac.

Čerez toga sam pozvao sebe i poziv prihvatio. Pa ko velim red je da Tetka zna i neka obavesti Strinu. Možda se Strina obrati naciji pa bi joj fino došao ovaj podatak. Da me navede u dnevniku kao inokosnog organizatora. I mogu da me procesuiraju, ako me uhvate. A kakve sam sreće uhvatiće me. Bolje je da ja sam sebe prijavim nego da ostavljam žbirovima priliku da se istaknu. Oni će još štošta da mi nakarikaju: „to je onaj što pravi dobru rakiju“, „što plaća uredno porez“, „što je učestvovao u ratu“, „što voli da se karta“, a i „bežao je iz škole na Zvezdine utakmice“. Drugim rečima zgubidan, iz njihove perspektive.

Nije lepo da me na protestu uslika predsednik i da me on lično ocinkari. Ne ide da se čovek zbog mene bruka. Ako predsednik ne štiti dostojanstvo funkcije ja kao građanin moram. Kakva bi to bila država u kojoj predsednik preuzima posao doušnicima.

PROČITAJTE JOŠ:

Tetka preti da će policija sprovoditi nasilje. Čudna mi čuda, a kad ga to nije sprovodila. Na nasilje policije i ja ću odgovoriti „nasiljem“ – duvaću u pištaljku, pa ko izdrži. Nije moja pištaljka ko cvet visibabe, ona je ubitačna, gotovo u rangu vatrenog oružja. S njom je oteran i Milošević. I ovu mafiju će ona oduvati.

Idem, bre, da branim Srbiju od Rio Tinta, da zaustavim nakaradni metro i da tražim pristojan obrok i toplu vodu za porodilje. Da štitim Telekom od pljačke i da ištem račun za spomenik. Hoću i Babića da pitam ko je ubio Staniku Gligorijević. I onog obrijanog zašto je obustavio bunga-bunga žurke.

Hoću da pitam šta vam smetaju Rumuni, zašto pretite Slovacima. Po kom zakonu muslimani ne smeju da se priključe blokadama. Jesu li po tom Tetkinom „pravilu“ ućutkani i studenti i profesori.

Hoću da pitam gospođicu Brnabić zašto se obavezala na tromesečne sastanke sa Rio Tintom. I šta misli o povlačenju Kurca iz politike. Što se on povukao, pa nije njegova vlada davala poslove Aninom bratu. Mekušac. I onu Dariju da podsetim da je Marija Stakić, majka troje dece preminula posle otkaza u lozničkoj fabrici Vali. Možda će energična Darija sprečiti neku drugu smrt.

Večeras neću spavati na poznatoj adresi, literatura me tako savetuje. Iznajmio sam rent a car, da zavaram trag. A naručio sam i jedan kombi, da mi nešto preveze sa Gazele oko 14 sati. Ako ne bude moglo da stane u kombi trebovaću i kamion. Eto, ja učinih što je do mene, ako policija misli da sam ugrožen neka dođe da me štiti, biću na… pa trideset, četrdeset lokacija.

Samo neka ne šalju kapuljače sa letvama, čekićima i heklerima. To odbijam sa indignacijom. I ako neki moj prijatelj misli da mi treba pomoć… pa pomoć se ne odbija.

Komentari

Vaš komentar