Piše Milenko Vasović: Čuvajte novčanike, evo ovih iz Vlade

Kolumne 18. dec. 202015:03
Podeli:
Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Porez na imovinu mi se bezmalo udvostručio za poslednjih pet godina. Umesto četiri sada plaćam sedam hiljada, a sedim u istom stanu, cena kvadrata se ne menja, dinar ne pada... Isto je i sa automobilom, pre sam registraciju plaćao 16, 17 hiljada, a sada 26 za isti paket i istu kubikažu. Osećam se pokradeno.

Decembar se pretvorio u mesec otimačine, vlast nas svaki dan „čašćava“ većim nametima. Valjda misle da zbog korone nećemo ni osetiti, a ne primećuju da smo sve pare ostavili u apotekama. Ovo nisu poskupljenja, ovo je reketiranje, pogledajte samo procente – PCR test će biti skuplji 50 odsto, TV pretplata 17,3. Nema besplatne večere, niti televizijskog programa.

PROČITAJTE JOŠ

Rad Javnog servisa mora da se plati, ali pre nego što nam je povećala pretplatu država je morala da nam kaže kako se u ovoj kući troše naše pare. Da nam objasni zašto je, prema nalazu Državnog revizora, u 2018. nepravilno i nezakonito potrošeno 400 miliona dinara. Gde je otišao taj novac, ko je kriv i ko je kažnjen za to?

I vranama je jasno da se RTS mnogo toga toleriše, da se Javni servis drži kao talac jedne stranke. Samo u tom slučaju pretplatu bi trebalo da plaća onih 700 hiljada učlanjenih u SNS, a ostale osloboditi „Srećnih ljudi“, „Boljeg života“ i predsednikovog „Upitnika“. Njihova televizija, njihova pretplata, njihovo poskupljenje.

Ili ovo sa PCR – država testove na kovid 19 kupuje po desetak evra a testiranje naplaćuje 6.000 i to joj je malo pa podiže na 9.000. Lekari uzalud mole gospođicu Brnabić da se ne bavi tom vrstom ekonomije. Stavite se u ulogu domaćina četvoročlane porodice kojoj su potrebni testovi za sva četiri člana.

Potpukovnik Kon kaže da je to ekonomska mera koja odvraća od putovanja. Sačuvaj nas Bože, a šta će onaj kome se, na primer, udaje sestra u Sloveniji ili kome je umro otac u Hrvatskoj. Treba ih kazniti? Epidemiolog i ekonomija ili potpukovnik i građanske slobode, ne ide. Neke lekcije treba ponavljati, oni što su juče krali glasove danas otimaju novac. Takva je naprednjačka država, samo je u njoj moguće da je nafta za traktore skuplja od goriva za luksuzne limuzine.

Od Nove godine će poskupeti i benzin i cigarete (10 dinara po paklici) i struja od februara (3,4 odsto). I voda za Beograđane i Novosađane. I, naravno, porez na imovinu u mnogim gradovima. Da narod ne bi pitao šta je ovo onda dižu dreku u Skupštini, napadaju glumce, novinare, „vešaju“ braću Đilas, na Marićevoj i Žeksovoj televiziji trabunjaju kako će Zapad da otruje Vučića i razne gluposti, samo da skrenu pažnju. A vest o poskupljenju struje su saopštili u danu kada je penzionerima podeljeno po 5.000 pomoći.

Sve se planira i koordinira. Taj Institut za šizofreniju će nam doći glave. Inflacija u Srbiji je manja od dva odsto, kurs je stabilan, stopa rasta „najveća u Evropi“, pa čemu ovolika poskupljenja? Jel tako brzo došlo na naplatu „poklonjenih“ 100 evra, ili režim skuplja pre za novu kupovinu glasova.

Bliži se proleće 2022. Treba obezbediti dovoljno deterdženta, zejtina, šećera… da se sirotinji zamažu oči. Da ne vidi tuđe ruke u svojim džepovima, da ne vidi da je taj izborni paketić kupljen njenim parama. Treba napuniti fondove za nove „projekte“ i nove „tendere“.

Za „fontane“ i „svetiljke“, ne mogu se izvlačiti pare iz prazne kase. A posle je lako, uzmeš iz zdravstvene kase, prebaciš putarima, od putara podizvođačima, od podizvođača u stranku, šefu i pomoćnicima. Kad te uhvate ponoviš sve isto, samo sa distribucijom ili pripremiš neku banku za likvidaciju. Ko se pobuni biće kamenovan ili poslat na „službeni put“.

Komentari

Vaš komentar