Piše Ivan Mrđen: „To Sir, with Love“

Kolumne 12. apr 202209:28
Podeli:
Ivan Mrđen Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Stariji se sigurno sećaju britanskog filma „To Sir, with Love“, premijerno prikazanog 14. juna 1967. godine i briljantne glume nedavno preminulog ser Sidni Poatjea (1927-2022). Ili bar prepoznaju istoimeni hit škotske pevačice Lulu, koja se pojavljuje u jednoj od važnijih uloga...

Zbog mlađarije da “obnovimo gradivo”, u središtu priče je Mark Takeri, nezaposleni inženjer iz Britanske Gvajane, koji preuzima posao nastavnika u školi u Istočnom Londonu sa više nego “problematičnim” likovima. Posle početnih nesporazuma, on namerno skrene sa službenog nastavnog programa, prema učenicima se postavi kao prema odraslim osobama i postepeno osvaja njihovo poverenje i poštovanje.

Sve je u redu dok se držimo originalnog naslova i radnje ovog filma, jer je aktuelni “prevod” na naš jezik i ovdašnje političke radnje više nego problematičan. To što su odjednom svima u opoziciji puna usta “gospodin Vučić, gospodin Vučić, gospodin Vučić…” pokazuje da u Srbiji inženjeri manipulacije nikad nisu besposleni.

Posle višegodišnjih nesporazuma, namerno skrenuvši sa sopstvenih predizbornih zaklinjanja, svi se odjednom pretrgoše od međusobnog uvažavanja, da baš ne kažem poštovanja. Pri čemu najveći deo biračkog tela tretiraju kao nedorasle osobe, jer ta novokomponovana “politička korektnost” treba da zabašuri činjenicu da evo već deseti dan stvarni rezultati izbora nisu mnogo odmakli od “karo papira” predsednika svega ovoga.

Kao da je sve organizovano samo da bi se njemu i njegovom (uglavnom neustavnom) načinu obnašanja funkcije šefa države obezbedio nekakav legitimitet, pa sad može da uživa u biranju sagovornika, slaganju kockica, kako za Nemanjinu 11, tako i za vlast u Beogradu… dok svima ostalima nešto fali.

Od ponekog procenta do nešto malo obraza!

 

****

BONUS VIDEO: Beogradski izbori borba za svaki glas

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar