Ivan Mrđen Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Sećate li se Katarine Marić? To je devojka, koju je 15. aprila 2003. ujutru, na pešačkom prelazu na uglu Njegoševe i Beogradske, ubio vozač tadašnjeg ministra poljoprivrede, koji je gradskim ulicama, po „šefovom“ naređenju, vozio brzinom većom od osamdeset kilometara na čas, sve sa upaljenim rotacionim svetlima.

Ne mogu da zaboravim kako je tog utorka na mestu nesreće, gde sam se našao nepuna dva sata kasnije, u pogledima okupljenih, osim velike tuge, bilo i nekog besa, kao da je u stegnutim vilicama ostalo i pitanje „zar smo se za ovo borili tolike godine“.

Foto:Facebook/Fondacija Katarina Marić

O tome sam, ne slučajno, pisao u petak 5. oktobra 2018. godine: „Katarina, koja je tog kobnog jutra krenula na svoj prvi radni dan, na posao koji je dobila kao odličan student i sjajna psihološkinja, simbol je ne toliko današnjeg ‘revolucionarnog datuma’ koliko svega što se događalo u narednih jedanaest i po godina, kad su probuđene nade, energiju naroda i želju za promenama proćerdali umišljeni, bahati, nesposobni i korumpurani lideri tzv. Demokratske opozicije Srbije.“

Foto:Facebook/Fondacija Katarina Marić

“Kaća je bila pronicljiv psiholog, edukovani terapeut, volela je pozorište i amaterski se bavila glumom, bila je godinama saradnica i mentor u Istraživačkoj stanici Petnica, na Mirovnim studijama je bila među prvima koji su ostvarili veze sa kolegama u Zagrebu i Sarajevu, bila je lepa, hrabra i uvek sam je zezao da će jednoga dana sigurno biti ministarka za obrazovanje”, tako je pamti naš kolega Dragan Ilić, jedan od suosnivača Fondacije “Katarina Marić”.

Foto:Facebook/Fondacija Katarina Marić

Koja će i ove godine nagraditi najbolji diplomski rad iz psihologije, da nas na Kaću ne podsećaju samo hladna raskrsnica i tužne godišnjice, već i sjaj u očima njenih mladih kolega koji još imaju istu želju da se svet oko nas razume i menja nabolje.

 

****

BONUS VIDEO: Sergej Trifunović i Stanikina sestra:  Stanojević dobio novac da odleži umesto Babića

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Svi komentari (0)