Piše Ivan Mrđen: Moderna porodica

Kolumne 24. maj. 202213:00
Podeli:
Ivan Mrđen Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Prošlo je više od dve godine od kako je okončana američka serija „Modern Family“, emitovana u 250 epizoda kroz 11 sezona, ovenčana svim važnijim nagradama za televizijska ostvarenja. Ova saga koja prati tri generacije jedne porodice bila je 2013. i 2014. na vrhuncu popularnosti, a njen naslov je skoro deceniju i po sinonim za turbulentne promene kojima je izložena „klasična“ porodična zajednica.

Različiti tipovi životnog partnerstva, otvorenost prema ljudima drugih nacionalnosti, verskih nazora ili boje kože, promena stereotipa o razlici u godinama, ali i veliki broj razvoda, deca iz prethodnih brakova i veza, neki novi klinci… mnogo je toga što se lakonski naziva „moderna porodica“. Najčešće, na žalost, kad nema iskrene želje da se sve to shvati i prihvati…

Ovih dana moja Mira i ja boravimo u banji Morahalom, pa smo se minulog vikenda družili sa tri generacije ugledne segedinske porodice Szoghi. Naša ispisnica gospođa Eva je baka i Ani Mrđen iz Melburna, koja dobar deo svakog boravka u Evropi provede u kući svog oca Sabija i njegove supruge Kate, na radost njenih sestrica Hane, Adel i naročito Eme, koja nas likom, glasom, osmehom i pokretima podseća na našu princezu.

Tri sata lepog druženja, priča na srpskom, engleskom, pa i mađarskom uz pomoć telefona, kad se ljudi razumeju onda je najmanje važno na kom jeziku to čine... U takvim prilikama mi se mnogo boljom od izraubovanog naslova neke stare serije čini naša reč „svojta“, uz koju deluje logično i moja izjava da „Mira i ja imamo jedanaestoro unučića“.

Uz naših zvanično petoro, pored tri lepotice iz Segedina, tu su i Tašine sestre Sara i Nina, te Perina i Fićina Milica, sve te devojčice imaju mesto u njihovom životu, čak i ako ih uopšte ne budu viđali. Svojta je to!

 

****

BONUS VIDEO: Dejan Radonjić o porodici, Zdravku Čoliću, radonjizmu i željama za 2022.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Komentari

Vaš komentar