Ivan Mrđen Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

U prostoru “Kula” (Cetinjska 15) do 4. septembra možete pogledati izložbu “Kako ugasiti požar kašikom vode?”, kojom članovi umetničke zajednice Društvo udružene odgovornosti žele da podele svoja iskustva iz dosadašnjih praksi, aktivnosti i procesa na temu institucija budućnosti.

Svesni nestabilnosti vremena u kome živimo, post-post-globalizacije, sumnji u vrednosni sistem i njegovu svakodnevnu relativizaciju grupa mladih ljudi pokrenula je proces “zamišljanja institucija budućnosti”. Nije slučajno sve počelo u novembru 2020. kad je već postajalo očigledno da je pandemija korona virusa uzdrmala veliki broj institucija, od zdravstvenih i socijalnih do obrazovnih, naučnih i onih u sferi kulture.

Tada se kao veoma važno nametnulo pitanje “kome je i koliko u okolnostima svetske krize potreban umetnički rad”. “Kako odoleti iskušenju koje nas mami da pristanemo na prosečnost i pomirljivost, kad je sve manje posvećenih i kompetentnih, a sve više poslušnih i snalažljivih”, stoji u jednom od dokumenata koji su dostupni posetiocima ove zanimljive izložbe.

Što bi rekla članica DUO Vanja Žunić, “spašavanje sveta nikad nije bilo ovoliko lako”. Možda i zbog toga što su te “(ne)verovatne nemogućnosti” ona i njeni istomišljenici proveravali u Zrenjaninu i Boru, dve od nekoliko neuralgičnih tačaka današnje Srbije, gde se manifestuju bahatost sistema i nemoć institucija. Na štetu zemlje, vode, vazduha i – budućnosti.

Društvo udružene odgovornosti čine, uz već pomenutu Vanju, Pavle Banović, Bogdan Čontoš, Bogdan Đukanović, Aleksandra Saša Jeremić, Katarina Jovanović Alfa, Katarina Kostandinović, Luka Ličina, Zorica Milisavljević, Jelena Nikolić, Slavica Obradović i Selman Trtovac. Njihovo delovanje podržano je od strane Goethe Instituta Beograd.

***

BONUS VIDEO: Stigao je leteći automobil, nebeska trka može da počne


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram