Ivan Mrđen Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Današnji datum pre 22 godine nije postojao u kalendaru. Izostajanje tog „šestog oktobra“ sada je moguće objasniti time što je Vojislav Koštunica pao s nogu dajući intervjue za domaće i svetske medije, Zoran Đinđić počeo da se oduzima kad je sabrao kome je sve dužan zbog prethodnog dana, Čedomir Jovanović počeo da se bavi tankerima sa naftom, Mlađan Dinkić bankama, a svi ostali lideri DOS-a da merkaju ministarstva, kabinete i javne kuće. Zato je današnji datum realni rođendan ovih što su sada na vlasti.

Početkom ovog veka, kad bih pitao drugare iz komšiluka šta su radili 5. oktobra 2000. godine, svi su bili na nekom bitnom mestu, jedni pred Skupštinom, drugi u Televiziji, treći u stanici policije u Majke Jevrosime, sve do onih koji su razbijali parfimeriju Marka Miloševića na Terazijama ili palili knjige u ni krivoj ni dužnoj štampariji “Čigoja”…

Kad sam petnaestak godina kasnije u istim kafićima, pitao maltene iste ljude, jedan tog dana pek’o rakiju, drugi bio na odmoru, treći krečio stan, četvrti iš’o da da tetki lek…

U rubrikama tipa “Dogodilo se na današnji dan” 5. oktobar se pominje i po tome što je tog dana 1969. Bi Bi Si emitovao prvu epizodu kultne humorističke serije “Leteći cirkus Montija Pajtona”, koja se u četiri ciklusa prikazivala do kraja 1974. godine. U Srbiji se isti datum vezuje samo za cirkus sa početka ovog veka, sve dok se na velika vrata nisu vratili oni za koje smo mislili da su odleteli 5. oktobra 2000. godine.

Više od dve decenije živimo u provizorijumu u kome se ne zna ni ko su pobednici, ni ko su poraženi. Da se sinoć probudio neko ko je od sreće zbog pobede tadašnje opozicije pao u komu 5. oktobra 2000. i odgledao dnevnike na svim ovdašnjim televizijama, samom sebi bi isključio sve aparate!

 

****

BONUS VIDEO: Milivojević: Greška je što posle 5. oktobra nije konfiskovana imovina i uvedena lustracija