Piše Ivan Mrđen: Deset koraka za…

Kolumne 04. okt. 202118:00 > 18:38
Podeli:
Ivan Mrđen Foto: privatna arhiva

Sredinom prošle nedelje pomenuo sam Jasminu Minju Jovanović sa Čubure koja je čak tri puta u državnoj firmi odbila nepristojnu ponudu da pristupi naprednjacima i prikuplja “sigurne glasove” za njih. Uskoro će se (15. oktobra) navršiti godinu dana kako ova hrabra žena više nema radno mesto! Tom prilikom nisam citirao i drugi deo njene objave: “Ima nas sigurno još… Mada kad pogledam ‘opoziciju’, zabole njih za nas!”

Nekako u isto vreme rasplamsalo se prepucavanje na onom delu opozicione scene gde se svi kunu da nikakvih prepucavanja neće (i ne sme) biti. I to baš oko toga čiji je “papir” koji reguliše taj sve u svemu imaginarni “pakt o nenapadanju” prvi ponuđen!

Možda je sasvim na mestu pitanje da li je baš moralo (i da li je baš moralno) da se u istom momentu obnaroduju dva takva dokumenta. Tim pre što, suštinski, nema neke velike razlike između predloga sporazuma o saradnji koji su uputile “stranke opozicije okupljene oko SSP i DS” i predloga za saradnju pod naslovom “Put do pobede” koji su predstavili “Ne davimo Beograd” i Zelenovićeva ZZS.

Zašto se onda međusobno napadaju govoreći o nenepadanju? Nije teško pogoditi da je reč prvenstveno o tome ko će biti u centru poduhvata mirenja opozicionih rogova u vreći. Nema tog mizernog procenta uticaja u biračkom telu i prisustva u javnosti koji će bilo koga od opozicionih vedeta primorati na minimum uvažavanja, kako međusobnog, još više realnosti da se sa naprednjačkom aždajom ne može boriti na stari način.

Umesto što se prepucavaju čiji je papir “brži”, možda bi pomoglo da sa portala zadovoljna.rs prepišu međunaslove teksta “Deset koraka koji će vam pomoći da postanete najbolja verzija sebe”: Raspravljajte o idejama a ne o ljudima; Prestanite da se plašite neuspeha; Ne plašite se uspeha; Shvatite da ne morate svima da ugodite; Ne kritikujte i ne osuđujte druge; Prestanite sa odugovlačnjem; Ne govorite negativno o sebi; Volite sebe koliko volite sve druge; Naučite da ne traži u životu baš sve vaše mišljenje; Budite otvorenog uma!

Meni ovo liči na sasvim solidan politički program, jer nema tog puta do pobede ako “prava opozicija” prethodno ne pobedi sve svoje sadašnje verzije.

Komentari

Vaš komentar