Ivan Mrđen Foto: privatna arhiva

Sećate li se Dejana Gigića, učitelja iz zvezdarske škole “Ćirilo i Metodije”, koji je svojim đacima u junu, uz knjižice, podelio i papir sa 19 preporuka kako da kvalitetno provedu raspust, uz poruku “Preuzmi odgovornost za sopstveni život, tako što ćeš svakodnevno praviti prave izbore”

Posle komentara “Deca na raspustu”, objavljenog na ovom mestu 9. jula, učitelj odeljenja u kome je Mirina i moja najmlađa unuka Dunja, više nije imao raspust. Gostovao je na nekoliko televizija, dao desetak intervjua za novine i portale, a priča o njegovom gestu se i dalje deli po društvenim mrežama.

“Izaberi da kažeš članovima porodice koliko su ti važni i da ih povremeno čvrsto zagrliš; da obiđeš bake i deke i provedeš sa njima vreme u priči i druženju; da sređuješ svoju sobu; da vodiš računa o svom zdravlju tako što ćeš jesti raznovrsnu hranu, spavati 9-10 sati i svakodnevno imati fizičke i intelektualne aktivnosti; da se družiš sa vršnjacima na svežem vazduhu; da uradiš neko dobro delo, pomogneš kome je potrebna pomoć; da govoriš samo lepe reči (hvala, molim, izvoli, izvini)” – samo su neke od njegovih preporuka.

“Pre 20 godina to nisam morao ni da govorim, tada je to bilo normalno. Sada više ništa nije normalno, sad moram da im ukazujem na neke stvari koje su, izgleda, prevaziđene”, kaže 55-godišnji Gigić, sa iskustvom rada u prosveti dužim od tri decenije. Zato je on je ovih dana u intervju za portal “Vesti-online” ponovio da je učitelj najvažnije zanimanje, “jer stvara ljude”: “Učitelj ne uči dete samo da zna, već da bude dobar čovek, za sebe, za druge i za svoju zemlju”.

A na ulazu u Stelenboški univerzitet u Južnoj Africi piše: “Za uništenje bilo koje nacije ne trebaju atomske bombe i dalekometne rakete. Potrebno je samo smanjenje kvaliteta obrazovanja i dozvola prepisivanja i varanja na ispitima. Pacijenti umiru od takvih doktora. Zgrade se ruše od takvih inženjera. Novac se gubi iz ruku takvih ekonomista. Pravda nestaje pored takvih jurista i sudija. Krah obrazovanja je krah jedne nacije.”

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram