Dejan Žujović Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Teskoba, klaustrofobija, nespokoj. Srpski Sonic Youth? Garažno prženje. Jedina grupa koju pratim na društvenim mrežama. Dve devojke na basu i bubnju i mršavi momak na solo gitari. Repetitor. Najbolji srpski gitar band. Hvala vam što postojite, deco! Pre dva dana je objavljena nova pesma, Kost i koža, kao najava novog albuma.

Kako ste? Pita li vas iko? Ostvarujete li svoje snove? Priznajte da su vam i snovi skromni, i sve su skromniji, kako vreme prolazi. Maštate o snošaju, malo para za lošu gudrovinu, iskopirani alkohol ili cigaretu sa aromom spržene piljevine. Skromni ste. Da smo živi i zdravi. I šta još? Imamo li ambicije? Jedna osoba ima ambicije. Da napuni džepove svome bratu sa vašim novcem. Da živi u istorijskoj vili. I vi ćete da platite 2.5 miliona evra za ostvarenje tog sna. Pa šta? Bezbednost nema cenu? Od koga bezbednost? Koga vi više pravite majmunima? Jedine nebezbedne situacije u koje je naš omiljeni dizelaš upadao su šamaranja sa devojkama koje su se drznule da joj pogledaju devojku po splavovima. Znamo i mi nešto malo o vama. Samo ne znamo dokle ćete.

U isto vreme pronalazimo preminule starce po stanovima vođeni nepodnošljivim smradom. Izgleda da je više njih izvršilo samoubistvo kod Ade, oko koje se širi grozan zadah. I niko ništa. Proći će. U isto vreme tridesetogodišnjak primorava devetnaestogodišnjeg mladića koji radi na benziskoj pumpi da klekne. Da otvori usta. Da obuhvati njegov mlohavi ud tim ustima. Spidina te baca u ružne snove. Koji te stignu kada god otvoriš stranice portala. Suženi snovi? Suženi život, rođaci. Realnost. Nova realnost. Bahati balavac uništava svoj pozlaćeni Porsche na Novom. Bahato, bahato…

U isto vreme sa društvenih mreža se prelivaju apeli za pomoć oboleloj deci, koja nisu imala sreću, pa su se rodila u ovoj vukojebini kojoj je i Bog rekao laku noć. U kojoj odavno ne žive ljudi. Nema naroda koji se više kurči bez pokrića. Srbi, pogledajte se jednom u ogledalo. Zastanite. Dobro se pogledajte. Šta vidite? Da li vidite gomilu gnjida koje bi prodale obraz za jednu zelenu? Glas za crvenu? Sledeći put kada budete legli na sirenu samo se setite ko ste. Da će jednom neko da vam stane pored retrovizora. I vi, moje dame, koje se ružno kezite i mlatarate svojim glavicama natopljenim u keratin.

Sa večernjom šminkom spremne za nove radne pobede pre podneva. Setite se ko ste kada bude zauzimale parking mesta za invalida, ili preprečavale trotoare da bi majke sa kolicima izlazile na ulicu. Kakvi su vaši snovi? Maštate li da možete da živite od svog rada? Otkriću vam tajnu. U tom maštnju stižete do svoje penzije. Skromno. Pa ćete da doživite da vam kažu, kao što kažem nekim svojim pacijentima, da si ekser dnevno zakucavao ceo život više bi zaradio nego sada što ti daju. Srbine. Trgni se. Ceni se malo. Nije fora u bahaćenju na ulici, u prodavnici, već da lepo radiš i lepo zaradiš. Da živiš od svog rada, a ne od preminule familije. Nije fora u psovci, već u pruženoj ruci. Da budeš šmeker i pomogneš, a ne da se praviš baja i okrećeš glavu. Nije fora u skakanju sa stolice i širenju ruku ka bitangi koja je zavila u crno more ljudi, kao što sam jednom svom profesoru objašnjavao, već da sačekaš da ti bitanga priđe i snishodljivo tebe pozdravi. Ti si profesor i na WC šolji, a on će da bude dripac celoga života, ma koliko para imao. Ceni sebe.

Priznajmo, snovi su nam sve skromniji. Roditelji maštaju da im deca odu nekud u svet zauvek. Priznajem, i ja sam svojoj starijoj dao sličan predlog. Evo je sada pored oca, u Pokretu. Želi da se bori. Sanjar je na oca, definitivno. Pre neki dan sam pričao prijtelju da ako bih otišao, u životu više ne bih progovorio srpski. Čovek me gleda začuđeno. Šta me gledaš, to ti je kao i razvod. Bivša žena ti nije ortak, da je valjalo bili biste zajedno. Da je valjala, nikada ne bih otišao iz ove zemlje. Ako mi nije valjala, onda trajno raskidam sa njom i tražim drugu, koja će da bude bolja za mene. Što bi rekao baja sa početka ove priče odliv mozgova… Ma kome ti pričaš o mozgu, života ti?

Pročitajte još:

I tako, čekajući mesiju iz kruga dvojke nama će ovaj život da prođe. U jednom trenutku ćemo da shvatimo da smo krive starkelje sa životnim uspehom da nam neko ustane u prevozu. Pošto nikada nismo imali onu stvar da jasno i glasno kažemo šta hoćemo, a šta nećemo, omekšaćemo svoju priču. Teško je, ali mora tako da bude. Popraviće, rekli su… I postaćemo svoje babe i dede. Krug se zatvorio. Hakuna matata, hahaha. Neki novi bahati dripci će da zajebavaju naše unuke, a mi ćemo da spuštamo loptu. Može i gore da bude, ćuti.

E, pa pre ću da izgorim u jednom bljesku nego da pristanem na tihu smrt. Stižu nam uskoro prvi izbori. Odmah da poručim – ne šaljite džipove, neće se vratiti. Ima ova zemlja još šuma. Sinova svojih. Niste ih sve kupili, niti ćete. Na svaki šamar odgovorićemo pesnicom. Na svaki plakat vatrom. Mi ne čekamo snimke sa sigurnosnih kamera. Naši snovi nisu suženi. Ako budete budale, mi ćemo biti deset puta gore budale. Mi ne ostavljamo svoje nikada. Ni jedan član Pokreta neće vam plakati u kameru, jer mi smo vaša sudbina. I mi dolazimo da vam oslobodimo snove…

Dragi prijatelji, pomozimo ljudima koji su ostali bez posla zato što su imali obraz i kičmu. Sav prikupljen novac će biti upućen ljudima koji su egzistencijalno ugroženi zbog nehumanih reakcija režima. Pokažimo solidarnost prema ljudima koji su u životu napravili samo jednu grešku – bili su časni.

Raiffeisen banka AD

Dinarski 265000000576857940

Devizni RS35265044000005631664

EUR SWIFT/BIC. RZBAATWW

USD SWIFT/BIC. RZBAATWW

Komentari

Svi komentari (18)