dejan žujović
Dejan Žujović Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Mali čovek želi preko crte, preko crte njegovo je mesto. Standard supergrupe Šarlo Akrobata, ali ovoga puta u izvođenju slovenačkog benda Borghesia, sa albuma Resistance, iz 1989. godine. Kao povratak u budućnost. Aranžman kao da je danas snimljena. Žestoka. Elektro-punk. Tema je ostala ista. Mali čovek.

Šta jednog čoveka čini malim? Da li sebe smatrate malim čovekom? Ne sumnjam da oni što ulaze u autobuse po spisku, za crvenu, flašicu vode i sendvič, sebe smatraju malim. Da li čoveka malim čine njegove minimalističke potrebe? Dovoljnost 20-30 hiljada dinara da pregura mesec? Da li čoveka malim čini njegov životni stav? Može i gore da bude, ćuti… Da li čoveka malim čini bespogovorno poštovanje svih društvenih normi? Ne zameranje sa okolinom? Oženiti se na vreme, napraviti decu, imati posao, obilaziti nedeljom roditelje? Voditi jedan užasno dosadan, predvidljiv život, bez previše pravih emocija? Mali čovek se podrazumevano bavi beznačajnim poslom? Ne bih rekao. Znam frizere, obućare ili stolare koji su virtuozi svog posla. Sve su, samo nisu mali. Znači, duša i karakter čoveka čine malim.

Mali čovek vrlo retko želi preko crte. On uživa u svojoj puževoj kućici, da puzi i ostavlja svoj sluzavi trag u tmini života. Da retko ko i primeti da je umro. Da ga više nema. Bezimenog. Ionako smo ga uglavnom znali po nadimku. On je zahvalan. Vođe ga smiruju tako što mu pričaju lepe bajke svaku noć pred spavanje. On voli da čuje ono što voli da sluša. Voli da veruje. Njegov mozak ne preispituje, bespogovorno veruje. Pa rekao je sinoć na televiziji…

Malog ćoveka možete i fizički da prepoznate. Ne mislim niskog čoveka, mislim malog. Kičma je uvek povijena ka napred, brada na grudima dok hoda. Oči su uprte ispred sebe. On se i fizički sabija što više u sebe. Pokušava da bude nevidljiv. Jedino se tako oseća bezbednim. A plaši se svega. Da prođe ispod merdevina. Crne mačke. Pomračenja. Promaje. Stranaca. Vatikan, masoni i CIA mu rade o glavi. Slovenci su pederi i austrijski konjušari. Deca mu vise po navijačkim šipkama i ne izlaze iz blokova. Najdalje su vozom otišli do Niša. Otvaraju ti lobanju kao limenku piva. O tome isto toliko i razmišljaju.

Mali čovek se kune u srpstvo i Teslu, ali mnogo bolje poznaje opus Baje Malog Knindže. Kada ga pitaš gde leži Dušan Silni, najveći srpski vladar, obično tiltuje. Moraš da ga isključiš iz struje i restartuješ nakon takvog pitanja. Da se vrati na fabrička podešavanja. Ispod miške obično fura tabloid od tri dinara, sa golim sisama na naslovnici. I opozicionarom kome je te nedelje red za dranje na živo. Kada ga pitaš zašto kupuje to smeće on kaže da je jeftino. Tako kupuje i salame.

Da li je ovo jedini tip malog čoveka? Nije, naravno. Imamo još par tipova. Jedan je uspravan, podignute brade, želi da odaje utisak energičnog čoveka. Ali kolena koja se taru jedno o drugo, kao i mlohavost tela ukazuju na sve samo ne na to. Malog čoveka čini i manjak kapaciteta da prihvati kritiku. Neimanje širine da se prizna greška. Bezobrazno svaljivanje krivice na drugoga. Ko je razbio prozor? Nisam ja učiteljice, Dušan je. Dušan je seo za palice helikoptera pijan, nisam mu dao da sleti gde je to mogao i žmureći, samo da bi moji drugari ispali važni pred kamerama. Nisam kriv za prozor. Čak sam ga i sam upozorio. Mali čovek se iživljava nad svojim slugama. Viče, preti im pred kamerama, znajući da ih je baš pažljivo probrao i da bi ćutali šta god da im radi. Jer oni su još manji od njega, malog čoveka.

Čitajući ovaj tekst malom čoveku raste pritisak u glavi. Viče svojoj gospođi sa trajnom, u bade-mantilu sa zmajem na leđima, da dođe i da joj pročita nešto. Da čuješ ova drugosrbijanska govna kako pljuju po svojoj zemlji. Pa zar je moguće da ovakvi ološi još postoje???

Gospođa dok sluša zavija duvan, na kraju lizne cigaretu i samo sleže ramenima gledajući kroz njega. I njoj je suviše mali. Nego, hoćemo li do Matijevića? Sniženja su…

Mali čovek želi preko crte, preko crte želi ali ne sme.

Dragi prijatelji, pomozimo ljudima koji su ostali bez posla zato što su imali obraz i kičmu. Sav prikupljen novac će biti upućen ljudima koji su egzistencijalno ugroženi zbog nehumanih reakcija režima. Pokažimo solidarnost prema ljudima koji su u životu napravili samo jednu grešku – bili su časni.

Raiffeisen banka AD

Dinarski 265000000576857940

Devizni RS35265044000005631664

EUR SWIFT/BIC. RZBAATWW

USD SWIFT/BIC. RZBAATWW

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Svi komentari (0)