Piše Dragan Popović: Novak i uveoci

Kolumne 11. sep. 202014:15 > 14:2815 komentara
Podeli:
Dragan Popović kolumnista sajta nova.rs i sportski komentator
Foto: Privatna arhiva

Diskvalifikovaše Novaka Đokovića sa US Opena, jer su najstriktnije moguće, a možda i još "striktnije", primenili pravilnik koji važi na Grend slem turnirima.

„Pa šta“, rekao bi neko, ili mnogo „nekih“, pravdajući opasku mantrom da je to jedan od važnijih principa svakog sportskog takmičenja. Donekle su u pravu, jer bez poštovanja uspostavljenih pravila, igra ili nadmetanje  izgubili bi smisao.

Neka stručniji, bolje informisani, na kraju novinari ili konsultanti plaćeni za taj posao objasne šta se i kako dešavalo u Njujorku, odnosno na US Openu, gde je Đoković uradio to što je uradio i gde su njemu uradili to što su mu uradili. Meni zaista, ti detalji sa terena, koji su prethodili činu diskvalifikacije, pa i oni posle, naprosto nisu više predmet interesovanja.

Ne zato što želim da izbegnem izjašnjavanje, nego zato što nemam ništa pametnije da saopštim, od onoga što je ovih dana na tu temu napisano i izgovoreno.

Mene je, na reakciju nateralo nešto što se desilo i dešava potpuno izvan tog okvira uobičajenog za plasiranje informacija, ocena i analiza. A, to je toliko napadno i izveštačeno izmeštanje „terena“ za borbu. Razumem rasprave koje su vođene i vode se o (ne)ispravnosti odluke da Đoković bude diskvalifikovan. Ali nikako mi ne ide u glavu prenaglašeno žustra rasprava između obožavalaca i mrzitelja Novaka Đokovića.

Rade to tako da nam skoro ogadiše praćenje tenisa na način koji taj, kao i svaki drugi sport, traži i zaslužuje. Toliko su „zatrpali“ sve sajtove i mreže, da zaboravismo ono najbitnije. Da je naš teniser izbačen sa jednog Grend slem turnira i da je taj čin ustvari jedini diskutabilan i jedini podnosi komentarisanje i polemiku.

Ali, ne! Kod nas je, mogu da pretpostavim pod čijim uticajem, zavladao manir razvodnjavanja sadržaja i prelazak na formu kao suštinu. Ubeđen sam da ni Novak Đoković u tome ne vidi podršku, nego šlihtanje. Ona druga strana, koju karakterišu zloba i kontriranje po svaku cenu, javlja se po istom scenariju. A, rezon jednih i drugih, na nivou je šićardžijskog ponašanja. Ajde i mi da se „upišemo“! Dobro je što im ni klinci više ne veruju.

Ne razumem potrebu ljudi da „krvnički“ brane nekoga, naročito ako mu ta odbrana nije neophodna. Naravno, osim ako to nekima nije „radna obaveza“, ili su kao prijatelji podstaknuti najnormalnijim osećajem da priskoče u pomoć. Ovi prvi obično to rade tako „suptilno“ da na kraju izazovu suprotan efekat. Pomislim, ponekad, da je čitava drama oko diskvalifikacije namerno i podmuklo medijski forsirana. Kao da se „rijaliti majstori“ poigravaju sa našom potrebom da saznamo šta se zaista desilo sa Novakom, ubacujući nam infantilne smicalice. Najpre su preusmerili priču na polje koje veze sa tenisom nema, a onda površnim, prizemnim, banalnim informacijama i vestima „lovili“ čitaoce.

Šta tek reći za fingirane svađe suprotstavljenih tabora, odavno „provaljenih“ da rade iz „iste sobe“. Meni su najjači komentari : „Uradili su mu to, zato što je Srbin“, ili „Tako mu i treba, kad je tipičan Srbin“. Valjda im takve stvari deluju podsticajno, kao dobar mamac i provokacija za nove komentare, šta li ? Poštujem odluku bilo kog medija, da pruži priliku za razmenu mišljenja čitaocima, gledaocima, ili slušaocima, ali lukavo ga navoditi na prepiranje, nije mangupluk, nego „džiberaj“.

Posebno su me, svih ovih dana, u besprizornoj nameri da budu čitani, praćeni, primećeni… nervirali oni (ili „oni“) mediji, koji nađoše za shodno da nam saopšte, šta o diskvalifikaciji Đokovića misle „Kurta i Murta“, pritom im dozvolivši da dele savete Novaku, kao da je derle, a ne čovek sa iskustvom, karakterom i stavom. Na stranu, da li njegove sposobnosti o samostalnom odlučivanju spadaju u visoko cenjene, ili ne, njima je bilo važno da se oglase, jer Bože moj, tema je „in“.

Naravno da se pitam, čemu sve to? Da pomažu Novaku, ne verujem. Čini mi se da je doba senzacionalizma u medijima baš zavladala. Nije dobro, ali je tako. Samo da vas podsetim, ovako na kraju teksta, Đoković je diskvalifikovan sa US Opena.

Nije prijatno, ali nije ni smak sveta.

Čuvajte se onih koji  tvrde da može biti samo jedno ili drugo. Iskreno, mogu da razumem, nikako da opravdam, ljude koji to rade za pare i one stvarno,  neiskvareno naivne.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar