Šta je desilo sa užičkom opozicijom: „Tikva pukla“ pre izbora

Izbori 2022 13. apr 202215:18 > 15:19
Podeli:
Zdravko Ponoš Užice Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Potencijalno istupanje Narodne stranke (NS) iz koalicije "Ujedinjeni za pobedu Srbije“, Užičane nije iznenadilo jer se u ovom gradu to faktički desilo dosta ranije. Možda je preciznije reći da koalicione saradnje nije ni bilo jer se jedino zajednišvo videlo na predizbornoj konvenciji kada je poslanička kandidatkinja NS, rame iz rame stajala sa ostalim kandidatima, iza leđa Zdravka Ponoša. Ivana Parlić(NS) će ući u Narodnu skupštinu, ali negira da je tome doprinela koalicija, već da je zasluga isključivo njena i NS u Užicu.

Koalicioni partneri SSP i DS, sada već bivše koalicije, kažu da su po odluci glavnih odbora, podržali zajedničko učešće na izborima kao i Ivanu Parlić iz NS, ali da nisu uspeli da sa njom i njenom strankom u Užicu tako i sarađuju, ni tokom kampanje niti za vreme izbora. U SSP Užice kažu da su se oni i DS ponašali u skladu sa odlukama Centralnog izbornog štaba koalicije sve tri stranke u Beogradu.

Predsednik Gradskog odbora SSP Aleksandar Veselinović, za Nova.rs, kaže da se od početka kampanje, Narodna stranka u Užicu nije ponašala kao koalicioni partner, u oličenju Ivane Parlić koja je njihov predsednik Gradskog odbora ali i kandidat za poslanika.

„Prema dogovoru koalicionih stranaka u Beogradu, ona je bila visoko kotirana na poslaničkoj listi i bila jedini kandidat naše zajedničke liste iz Užica. Od početka kampanje, ona se pojavila na samo jednom sastanku, a imali smo ih često. Prvi problem je nastao kada smo zajedno trebali raditi na sakupljanju i overi potpisa, kako za parlamentarnu tako i za predsedničku listu. U tome nisu učestvovali, čak su dezinformisali građane, tako što su najavili da će naznačenog datuma u prostorijama Gr Odbora NS biti sakupljanje i overa potpisa, a onda se nisu pojavili, pa su građani dolazili pred zatvorena vrata. Sve smo, zajedno sa DS, sami sproveli“, kazao je Veselinović.

Aleksandar Veselinović Užice Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Prema njegovim tvrdnjama, problem sa NS je nastao i oko lokalnih izbora u gradskoj opštini Sevojno. NS je, kako kaže, istupila iz koalicionog nastupa na lokalnim izborima, i odlučila da nastupi samostalno, u čemu nisu uspeli jer nisu sakupili dovoljan broj potpisa. Novi scenario nastupa po završetku izbora, kada NS objavljuje izlazak iz koalicije a Parlić, već kao izvesna poslanica, kako kaže Veselinović, nastavlja sa nedopustivim ponašanjem.

„Umesto da se ponaša onako kako priliči jednom narodnom poslanikau, ona počinje da vređe i omalovažava članove i simpatizere SSP, stavljajući sebe u ulogu žrtve prema kojoj se navodno sprovodi digitalno nasilje, pa dolazimo i do otvorenih pretnji onih koji komentarišu njene navode. Sve je ukazivalo na to da oni nisu ni želeli koaliciju, jer je Parlić prepoznata po samoinicijativnom istupanju. Ovaj nivo revolta je neočekivano prešao sve granice pristojnosti i ponašanja žene koja treba da predstavlja Užičane u Narodnoj skupštini“, zaključuje Veselinović.

Veselinović se osvrnuo i na konvenciju „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ u kojoj, kako kaže, Ivana Parlić nije dala nikakvo češće u organizaciji događaja, sem što se na njemu lično pojavila i govorila, stojeći rame uz rame sa drugim poslaničkim kandidatima,među kojima su bili i Dragan Đilas i Marinika Tepić, iza leđa Zdravka Ponoša. Tom prilikom je podržana, ne samo od članova SSP i DS već i od opozicionog biračkog tela građana.

Predsednik Gradskog odbora DS stranke u Užicu, dr Željko Bacotić, za naš portal, kaže da je sve zapravo bio više nivo tehničke koalicije na zajedničkom zadatku.

„Mi smo znali da neke ličnosti ne zaslužuju mesta na kojima su se našla, pre svega mislim na poslaničku listu. To je bilo jasno ali brzina kojom su oni to i dokazali nije očekivana. Potrebno je da se smiri tenzija pre svega između NS i SSP, zbog izbornog rezultata koji je uslovila kupovina glasova SNS. Ceo taj fingiran izborni proces, koji je intenzivno spreman šest meseci i gde je uložen novac i angažman ogromnog broja ljudi, doprineo je da dođe do rezultata koji nije dobar za opoziciju, iako je u Užicu znatno bolji od proseka. Strasti se moraju smiriti jer bez saradje opozicije mi ne možemo pobediti zlo koje nas je zadesilo. Svakako da nije dobro što Ivana Parlić već pokazuje netrpeljivost prema ostalom delu opozicije koji joj je, glasovima svojih birača, doneo poslanički mandat“, zaključuje Bacotić.

Šta se desilo i zbog čega je saradnja koalicionih partnera izostala u Užicu, pitali smo i Ivanu Parlić, predsednici Gradskog odbora NS u Užicu i sada već izvesno, buduću poslanicu. Ona na početku pojašnjava da predizborna koalicija nije izbrisala postajanje NS, te da je ona kandidat njene stranke. Neslaganje unutar nje objašnjava svojim stavom o jednoj odluci ostalih učesnoka koja se ticala jednog lica.

Ivana Parlić Užice Foto:Slavica Panić/Nova.rs

„Član stranke SSP je nametan da bude na čelu Medijskog tima, što ja nisam mogla da dozvolim jer je za mene to bila crvena linija saradnje . Taj čovek se profilisao kao neko ko je protiv NS i mene lično. On je ismevalo narod Loznice i borbu protiv Rio Tinta, i pozivao da se ne ide na proteste, što je početak našeg sukoba. Smatrala sam da nam uopšte nije bio ni potreban medijski tim na nivou lokala. Uprkos mom protivljenju napravili su stranicu koja se lažno predstavljala kao zajednička stranica opozicije, što nije tačno, jer nije bilo saglasnosti NS a to je nedopustivo“, kaže Parlić.

Iako su građani Užica, glasajući za opozicionu listu, podržali i Parlić kao poslaničkog kandidata, ona to ne dovodi u vezu sa njenim izbornim rezultatom.

„Ja sam bila kandidat NS a ne koalicije. Opozicionim radom se bavim već tri godine za razliku od SSP koja u Užicu postoji od jesenas a DS se uopše nije bavila opozicionim radom. Postavljanje štandova koje su oni radili tokom kampanje, nije ništa u odnosu na ono što smo radili mi“, dodaje Ivana Parlić.

Na kraju razgovora osvrnula se i na poslednji potez Dragana Đilasa i susret sa Aleksandrom Vučićem, smatrajući da su to aktivnosti na koje NS nije računala. U tome prepoznaje kršenje zakona, jer su se zajedno borili za povratak institucija a to nije, kako kaže, da se dvojica dogovore.

Bez obzira na sve, Parlić kaže da će u Narodnoj skupštini zastupati interese svih Užičana i građana Srbije, da će podržati kritiku vlasti i koalicionih partnera, kao i da će se boriti protiv jednoumlja i nasilja bilo odkle da dolazi.

BONUS VIDEO: Vuk Jeremić o sastanku Dragana Đilasa i Aleksandra Vučića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram