Zavetnici objašnjavaju zašto su glasali protiv opozicije u GIK

Izbori 2022 11. apr 202210:54 > 11:5911 komentara
Podeli:
Milica Đurđević Stamenkovski Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Gradska izborna komisija sinoć je odbila sve prigovore opozicionih lista “Ujedinjeni za pobedu Beograda”, “Moramo” i “Ajmo ljudi”, a sudeći po izjavama pojedinih opozicionara, predstavnici Zavetnika i koalicije NADA uz one iz vladajuće većine glasali su protiv usvajanja prigovora. Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica stranke Zavetnici, objašnjava za Nova.rs da se njihov predstavnik prilikom glasanja samo držao zakona, te da su glasali i “za” i “protiv”.

Gradska izborna komisija sinoć je odlučivala o 86 prigovora opozicije na beogradske izbore i svi su odbijeni. Prema saznanjima N1, uz članove vladajuće koalicije, protiv usvajanja prigovora glasali su i predstavnici koalicije NADA i Zavetnika.

Da je bilo tako, rekao je i Radomir Lazović iz koalicije “Moramo”.

“Ovo je jasan pokazatelj da ove organizacije sede na dve stolice i da zapravo nemaju nameru da ugrožavaju naprednjačku vlast u Beogradu”, naveo je Lazović za Danas.

Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica Zavetnika”, kaže za naš portal da nije bilo baš tako.

“Glasali smo i ‘za’ i ‘protiv’ u zavisnosti od biračkih mesta. Glasao je naš predstavnik u GIK-u. Rekli smo mu samo da se drži zakona. Ali ajde da vidimo, da li se sudbina gradskih izbora rešava u GIK-u ili na sastanku Vučića i Đilasa”, navodi Đurđević.

Ona kaže da se GIK-om nije bavila.

“Ali, naš stav je bio da tamo gde postoji prostor da se obore biračka mesta da se glasa ‘za’ obaranje, a tamo gde ne postoji prostor da se držimo zakona. Nije bilo drugih instrukcija”, dodaje Đurđević.

Kako sada stvari stoje, izbori u Beogradu biće ponovljeni na četiri biračka mesta. Koalicija “Ajmo ljudi” podnela je Upravnom sudu 214 žalbi zbog nepravilnosti na gradskim izborima, a sudeći prema najavama, isto će učiniti i “Ujedinjeni za pobedu Beograda” i koalicija “Moramo”.

Nakon odluke Upravnog suda biće poznato da li će biti ponavljanja izbora na još nekim biračkim mestima.

Članovi komisije za proveru izbornog materijala u subotu su doneli odluku da provere oko 300 džakova sa listićima i uporede brojke sa onima što pišu zapisnicima. Nije poznato da li je taj posao priveden kraju.

BONUS VIDEO Beogradski izbori borba za svaki glas

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar