Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Članovi Gradske izborne komisije sinoć su počeli da proveravaju džakove sa listićima, a po 350 prigovora koje je podneo deo opozicije. Kako saznajemo, do 23 sata prebrojano je samo pet džakova, nakon čega su članovi Gradske izborne komisije iz redova vladajuće većine prestali sa radom. Brojanje u GIK-u biće nastavljeno danas.

Gradska izborna komisija јe pred sam istek zakonskog roka odlučila da proveri 350 džakova sa glasačkim listićima, odnosno da uporedi brojke navedene u zapisnicima – broj izašlih birača, glasova koje su dobili učesnici na izborima, listića u kutijama… sa stanjem u džakovima.

Zbog provera u tim džakovima formirana je i nova komisija za uvid u izborni materijal.

Odluka GIK-a da proveri 350 zapisnika bila je iznenađujuća, budući da je do tada trebalo da odluči da li prihvata ili odbacuje prigovore.

Zoran Alimpić, član GIK-a ispred koalicije Ujedinjeni za pobedu Beograda, navodi za Nova.rs da se u GIK-u i dalje proveravaju džakovi, ali da nema nikakve informacije jer nije tamo, dok je onima koji su prisutni zabranjena upotreba mobilnih telefona.

On objašnjava zašto je odbio da budeo deo novoformirane komisije.

„Džakovi sa listićima, odnosno izbornim materijalom stoje u gradi gradske uprave već šest dana. Zatvornice kojima su oni zatvoreni se vrlo lako mogu otvoriti i ponovo zatvoriti. Ja sam to lično isprobao više puta. Oni su bez ikakvog obezbeđenja u zgradi u kojoj je glavni Goran Vesić. Nemam poverenja da ti džakovi nisu dirani i zbog toga ne želim da gubim vreme na brojanje“, navodi Alimpić.

On dodaje da su u toj komisiji ipak nalazi jedna predstavnica opozicije.

„Drago mi je zbog toga, jer ako su tamo samo naprednjaci, oni mogu da popiju dve kafe i kažu izbrojali smo. Mada, mi ne verujemo da to što je u džakovima isto što je bilo. Takav je izborni sistem da niko ne čuva izborni materijal. Nismo tražili da se otvara 350 džakova. Po zakonu na to nemamo pravo. Imamo pravo da se otvori pet odsto džakova, to je 58. Mi smo to već iskoristili. I videli smo da su razlike u 15 džakova“, ističe Alimpić.

Konstantin Samofalov iz koalicije „Ajde ljudi“ navodi da su rokovi za prigovore istekli.

„Oni su morali da odluče o prigovorima u slučaju liste ‘Ajmo ljudi’ juče do 19.21. Mi smo prigovore podneli u sredu u to vreme. Imali su 72 sata, a oni su odlučili da u 70. satu otvaraju džakove. Sednica čak nije imala dnevni red odlučivanja o prigovorima, već o načinu postupanja u vezi sa prigovorima. Na dnevni red nisu stavili tačku odlučivanja o prigovorima“, kaže Samofalov.

BONUS VIDEO Mogu li vlast i opozicija za isti sto i ispred kamera

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar