Foto:Shutterstock/testing

Kineski brend Xiaomi je u utorak prijavio rast prihoda 21,4 odsto veći nego što je prvobitno očekivano u četvrtom kvartalu.

Prihod je porastao na 85,58 milijardi juana (13,45 milijardi dolara) u kvartalu završenom 31. decembra 2021. godine.

Pročitajte još

Kompanija je zabeležila rast od 15 milijardi juana u odnosu na 70,46 milijardi u prethodnom periodu, čak su i prevažiđena očekivanja analitičara čije su procecne za poslednji kvartal bile 81,80 milijardi kineskih juana. (1 američki dolar = 6,36 juana)

U svom saopštenju kompanija je navela da su isporuke pametnih telefona porasle za skoro 5 odsto na 44,1 miliona uređaja u poslednjem kvartalu.

Neto prihodi su, kako javlja Rojters, porasli za skoro 40 odsto na 4,47 milijardi, što je takođe više od prvobitnih projekcija analitičara.

Kao i mnoge kompanije, Xiaomi se tokom pandemije borio sa problemima u lancu snabdevanja u poslednje dve godine, što je omelo širenje i prihode kompanije.

Uprkos tome, prodaja Xiaomi telefona je nakratko nadmašila čak i prodaju iPhone-a prošle godine. Međutim, Apple je i dalje najveći svetski prodavac pametnih telefona, a slede ga Samsung, Xiaomi, Oppo i Vivo i drugi.

***

BONUS VIDEO: Da li plaćamo najskuplju mobilnu telefoniju u regionu?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar