Windows 12 Foto:Promo

Izgleda da je koncept "Windows kao usluga" propao s obzirom da je Majkrosoft promenio svoju strategiju objavljivanja i sprema novi Windows 12 koji stiže 2024. godine.

Portal Windows Central javlja da se Majkrosoft vraća na trogodišnji ciklus objavljivanja operativnog sistema, kao što je bio slučaj pre Windowsa 10 koji je objavljen 2015. godine. Prema novom planu, sledeća verzija operativnog sistema bi trebalo da bude dostupna za dve godine.

Pročitajte još

Majkrosoft je 2015. odustao od predstavljanja nove verzije operativnog sistema na svake tri godine i tim povodm predstavio ideju „Windows kao usluga“, koja je podrazumevala da je Windows 10 poslednja verzija operativnog sistema i da će u budućnosti samo dobijati dodatna ažuriranja.

Dinamika je bila takva da je Windows 10 dva puta godišnje dobijao dva velika ažuriranja koja su donosila promene i nove opcije.

Sve se to promenilo objavljivanjem Windowsa 11, koji je prekinuo strategiju koja predviđa da se operativni sistem koristi kao usluga.  U isto vreme, Majkrosoft je počeo da objavljuje po jedno godišnje ažuriranje za Windows 10 i Windows 11.

Kompanija nije zvanično komentarisala planove za svoj operativni sistem, ali je u protekle dve godine značajna sredstva uložila u unapređenje svog OS-a, posebno tokom pandemije kada je povećano korišćenje i kada je predstavljen Windows 11.

Majkrosoft je prvenstveno planirao da objavi Windows 10X za uređaje sa dva ekrana, ali nakon izjave da se „PC vratio“, 10X je polako prerastao u Windows 11.

***

BONUS VIDEO: Ransomver – hakeri vrebaju na internetu, čuvajte svoje računare

***

Pratite nas i na mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Google News