Avi Šifman
Avi Šifman; Foto: Printscreen/Youtube

Avi Šifman ima 17 godina i odbio je da za osam miliona dolara proda platformu za praćenje širenja koronavirusa, koju je sam razvio.

Mladi Amerikanac je napravio platformu ncov2019.live koja omogućava ljudima da provere sve informacije relevantne za koronavirus i statističke podatke o širenju zaraze u raznim zemljama. Njegovu platformu dnevno poseti 30 miliona ljudi, a do sada je koristilo 700 miliona ljudi. Kada se pandemija bude završila, Avi je najavio da sajt više neće raditi.

Tinejdžeru je ponuđeno da proda platformu, ali je to odbio uz reči: „Imam samo 17 godina, ne želim da profitiram.“ On je odbio i posao koji mu je ponuđen u kompaniji Microsoft.

Svima koji su ga nagovarali da proda je rekao da želi autonomiju i da ne želi da odustane od ideje da podaci budu dostupni besplatno svima.

Pročitajte još:

„Nadam se da će ubuduće ‘alate’ poput ovog praviti direktno Svetska zdravstvena organizacija. Odgovornost ne bi trebalo da padne na jednog čoveka“, rekao je Šifman.

Zbog platforme Avi je morao da pokvari uspeh u školi.

„Od kad je sajt postao toliko poznat, postao sam loš učenik, morao sam da izostanem iz škole dve nedelje“, rekao je.

Objasnio je i da ne želi da profitira tokom pandemije.

„Imam samo 17 godina, ne treba mi osam miliona dolara, ne želim da postanem profiter“, zaključio je Šifman koji je objasnio i da bi pop-up prozori i oglasi uništili interfejs veb lokacije i da bi ga prodaja sajta sprečila da samostalno odlučuje. Reklame i baneri bi takođe znatno usporili navigaciju u zemljama sa sporim internet vezama, a Avi misli da sajt treba da ostane dostupan što većem broju ljudi.

***

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (4)