Rekordna dobit Gugla, Epla i Majkrosofta tokom pandemije

IT 29. jul. 202116:53
Podeli:
Logoi
Foto:Ascannio / Alamy / Alamy / Profimedia

Velike tehnološke kompanije kao što su Gugl, Epl i Majkrosoft, prijavile su rekordnu kvartalnu prodaju, dok su njihovi osnivači ostvarili rekordni finansijski profit. Ove firme i dalje imaju korist od pandemije koja je za njih, kako Gardijan izveštava, bila "savršena pozitivna oluja".

Pročitajte još:

Porast cena deonica velikih tehnoloških kompanija za vreme globalne pandemije omogućio je njenim osnivačima, ali i investitorima da zarade milijarde. Magazin „Forbs“ objavio je da trenutno ima 365 milijardera koji su stekli svoje bogatstvo u sektoru tehnologije, dok ih je pre pandemije bilo ‘samo’ 241, piše Gardijan.

Epl je zaradio 21.7 milijardi dolara tokom kvartala (kvartal – tromesečni prihod) koji se završio u junu. To predstavlja najbolji drugi kvartal poslovanja ove kompanije od osnivanja 1976. godine. Alfabet, matična kompanija Gugla, prijavila je prihod od 61.8 milijardi dolara tokom drugog kvartala sa zaradom od 18.5 milijardi dolara.

Majkrosoftova zarada je, takođe, nadmašila očekivanja – imala je porast od 21 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji kvartal. Ova kompanija prijavila je prihod od 46 milijardi dolara.

Nakon što je u ponedeljak kompanija Tesla objavila izveštaj o zaradi tokom drugog kvartala u 2021. godini, druge kompanije su učinile isto – Fejsbuk u sredu, a Amazon u četvrtak tj. danas.

Tržišna vrednost kompanija Gugl, Epl, Amazon, Majkrosoft i Fejsbuk, zajedno iznosi više nego trećina tržišne vrednosti 500 najvećih američkih kompanija koje su registrovane na američkoj berzi (S&P 500 indeks), jer su im tokom pandemije cene akcija skočile.

Tomas Filipon, ekonomista i profesor finansija na Univerzitetu u Njujorku, izjavio je da su velike tehnološke kompanije najveći ekonomski pobednici pandemije. Izolacija i karantin uticali su da preduzeća i potrošači sve više koriste njihove usluge. Kako su profiti tih kompanija već godinama u porastu, rekao je Filipon, „za njih je ovaj period bio savršena pozitivna oluja“.

Lično bogatstvo svih svetskih tehnoloških milijardera zajedno iznosi 2.5 triliona dolara, što je 80 odsto više u odnosu na mart prošle godine. Osnivač i izvršni direktor Džef Bezos i dalje je najbogatija osoba na svetu sa procenjenim bogatstvom od 212 milijardi dolara. Odmah nakon njega je Ilon Mask, suosnivač Tesle sa 180 milijardi dolara, zatim Bil Gejts, suosnivač Majkrosofta sa 151 milijardi dolara, i Mark Zakerberg, osnivač Fejsbuka, sa bogatstvom od 138 milijardi dolara.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar