Sve što veštačka inteligencija svakodnevno radi umesto vas

IT 28. feb. 202012:15 > 12:19
Podeli:
Olakšajte sebi vožnju; Foto: Profimedia.rs

Ako mislite da je veštačka inteligencija nešto sasvim daleko što vas se nimalo ne dotiče i da se njom bave samo velike tehnološke firme, grdno se varate. Ona je tu, svud oko nas i više nego što slutimo, i kad se usred špica vraćamo kući s posla, i kad poželimo da na slici tagujemo prijatelje.

1. Prepoznavanje lica za otključavanje telefona

Moderna tehnologija nam je donela razna čudesa, a jedno od novijih je prepoznavanje lica za otključavanje mobilnog telefona. Ova vrunska zaštita vaših podataka na telefonu funkcioniše tako što vam osvetli lice, po njemu rasporedi više desetina hiljada nevidljivih infracrvenh tačkica i sklopi 3D sliku. Onda je uz pomoć algoritama uporedi sa onom koju ste prethodno snimili kao odrednicu i proverava da li to zaista vi želite da otključate telefon. Stručnjaci kažu da je mogućnost greške jedan u milion.

2. Informacije na društvenim mrežama

Kad ste već otključali telefon, obično potom proveravate šta ima novo na „Fejsbuku“, „Tviteru“, „Instagramu“. Šta ćete videti među najnovijim vestima, bira baš veštačka inteligencija. Ona je iz prikrajka uveliko utvrdila šta vas inače najviše interesuje i na kojim objavama se najviše zadržavate. A ako ste se pitali ko vam predlaže nove prijatelje na društvenim mrežama, ko prepoznaje vaše drugarice na slici koju podelite, pa vam ponudi da ih tagujete – sve je to veštačka inteligencija.

3. Reklame na „Guglu“

Dan obično ne može da nam prođe a da makar jednom ne iskuckamo nešto na „Guglu“ u potrazi za korisnim informacijama. Ove alatke za pretragu ne bi mogle da istraže ceo internet i ponude vam relevantne sajtove da nema veštačke inteligencije. Takođe, sve one reklame koje iskaču svud naokolo omogučila je baš veštačka inteligencija, a baziraju se na vašoj istoriji pretrage i prilagođene su baš vama kako bi vam ponudile ono što bi vam moglo koristiti.

4. Digitalni glasovni asistent

Ne znate gde je tačno restoran u koji vas je prijatelj pozvao na večeru? Nema brige, tu su Siri, Aleksa ili Kortana koje će vam dati upustva kako da tamo stignete, ali mogu vam otkriti i kakvo će vreme biti za vikend, reći će vam skoro sve što vas zanima. Ovi digitalni glasovni asistenti su se ušunjali u naše živote i sad se čini da bez njih jednostavno ne možemo. Služe se raznim procesima obrade jezika i daju odgovor koji nam treba, te nam tako iz dana u dan život čine lakšim. 

5 Prebacivanje glasa u tekst

Danas se sve češće služimo alatkama koje mogu da ono što kažemo pretvore u tekst, pa ne moramo da trošimo vreme na slušanje i kucanje ako bismo da neki audio-zapis sačuvamo kao pisani dokument. Dovoljno je da pritisnemo par dugmića na telefonu, a nekad je to bilo sasvim drugačije. Ni najmoderniji računari godinama nisu mogli da izvedu ovu operaciju, a sada se smatra da je ova tehnologija toliko usavršena da glas konvertuje u tekst bolje nego čovek.

6. Pametne kućne sprave

I mada su pametne kuće i dalje retkost na našim prostorima, veštačka inteligencija se polako, ali sigurno nastanjuje i u naše domove. Tako postoje maleni termostati koji dobro znaju naše želje i navike, pa će kuća, kad se vratite s posla, biti rashlađena, odnosno utopljena baš onako kako volite. Viši nivo su pametni firžideri koji mogu da primete šta ste od namirnica potrošili, pa prave listu za novu nabavku, a čak mogu i da vam predlože vino koje će sjajno ići uz vašu večeru.

7. Lagana vožnja do posla

Najveća pomoć kad god sednemo u kola jesu mape, koje nam je omogućila baš veštačka inteligencija. Ali ona može i više od toga – pruža nam informacije o vremenskim uslovima, prati gužvu na ulicama i prikazuje nam je u realnom vremenu, savetuje nam kako da izbegnemo najveće saobraćajne čepove u gradu. U nekim delovima planete, recimo u Kaliforniji, čak možete da iznajmite kola koja će vas sama odvesti na posao.

8. Preporuke na onlajn prodavnicama

Kad god uplovite u neku onlajn prodavnicu, dočekaće vas veštačka inteligencija. Tako recimo, „Amazon“, zahvaljujući algoritmima, uvek zna šta volite, ali i šta drugi ljudi slični vama traže, pa vam na osnovu toga preporučuje ono što biste najverovatnije želeli da poručite. „Amazon“ je toliko siguran u te svoje procene da čak često šalje proizvode i pre nego što kliknete da želite da ih kupite.

9. Filteri za neželjenu poštu

Kad ste u gužvi, a treba poslati još nekoliko mejlova, kao pomoć dobro dođe alaktka koja kontroliše gramatiku i pravopis. Tako ćete greške svesti na minimum, a sve uz pomoć veštačke inteligencije. Uz to, ona vas čuva i od neželjene pošte tako što izdvaja mejlove s nepoznatih adresa i sa neobičnim rečima, traži odakle je mejl poslat, ko ga je poslao. Na osnovu tih moćnih algoritama u „Guglu“ kažu da uspešno filtriraju 99,9 odsto spamova, te tako nismo zatrpani mejlovima koje ne želimo.

10. Otkrivanje plagijata

I ranije je bilo moguće videti da li je, recimo, neki student preuzeo delove iz tuđe knjige ili eseja, ali danas, uz veštačku inteligenciju, to je moguće proveriti i ako je originalni izvor, na primer, na stranom jeziku ili iz starih knjiga koje nisu digitalizovane. Ipak, stručnjaci smatraju da će najbolje rezultate davati spoj čoveka i mašine. Umesto da stručno lice prelistava svaku stranicu ili da, s druge strane, slepo veruje algoritmu, on će moći ručno da proveri one delove teksta koje veštačka inteligencija prepozna kao plagijat, dok će sve ostalo moći da zanemari.