Foto: Grayling/Promo

Više od desetine gejmera pretrpelo je krađu ličnih podaka – čija vrednost globalno može da iznosi čak 347 milijardi dolara, pokazalo je istraživanje kompanije Kaspersky.

Ovo novo istraživanje naručila je kompanija Kaspersky, a sprovela kompanija Savanta u novembru 2020. godine, kako bi stekli uvid u oblast globalnog gejminga tokom 2020. Istraživanje je obuhvatilo 5.031 gejmera iz 17 zemalja, a gotovo petina (19%) ispitanika je izjavila da je doživela neku vrstu maltretiranja prilikom igranja igrica. Ovaj zabrinjavajući trend je još izraženiji u Rusiji (44%), Saudijskoj Arabiji (27%), Turskoj (28%) i Sjedinjenim Američkim Državama (27%).

Pročitajte još:

Što je još gore, trećina (33%) gejmera je bila žrtva varalica. Sve ovo zajedno prouzrokuje stres i anksioznost kod 31% gejmera. Ovo je razočaravajuće s obzirom na to da je oslobađanje od stresa jedan od glavnih razloga zbog kojih igraju igrice (62%), pored želje za uzbuđenjem (62%), i zatim sklapanjem prijateljstava (46%).

„Prilikom igranja igrica, bitno je da od samog početka razmotrite kako najbolje možete da izbegnete ili izađete na kraj sa nasilnicima, prevarantima i hakerima. Ukoliko reagujete na vreme, većinu ovih strahova ćete moći da ostavite po strani i da se fokusirate na uživanje u igrici“, izjavila je Marina Titova, direktorka odeljenja za potrošački marketing u kompaniji Kaspersky.

U nastavku pogledajte sedam saveta kompanije Kaspersky da budete što bezbedniji prilikom igranja igrica onlajn.

1. Kupujte iz zvaničnih izvora

Igrice za PC uvek kupujte na dobro poznatim platformama kao što su Steam i GOG ili na zvaničnim sajtovima programera.

2. Štedite pametno

Zvanične prodavnice često pružaju velike popuste ili čak besplatne igrice. Ali mnoge ponude koje stižu putem i-mejla mogu biti prevara – idite na veb-sajt programera ili prodavnice kako biste proverili da li se popust pominje i tamo – ukoliko to nije slučaj, onda on nije istinit.

3. Proverite politiku vraćanja

Pre kupovine, proverite politiku vraćanja igrica u određenoj prodavnici ukoliko vam se igrica ne svidi ili ne radi na vašem računaru.

4. Koristite posebnu karticu za onlajn kupovinu

Umesto kartice na kojoj se nalazi sva vaša ušteđevina, za onlajn kupovinu koristite debitnu karticu i dopunite je sredstvima po potrebi. Na taj način, ukoliko hakeri provale u sajt koji koristite, neće uzeti puno.

5. Koristite bezbednu mrežu

Preporučujemo da se na onlajn prodavnice logujete samo od kuće – nakon što ste ispravno obezbedili svoju kućnu mrežu i koristite proizvode kao što je Kaspersky VPN Secure Connection.

6. Zaštitite svoje naloge

Zaštitite svoj nalog na Steam i Battle.net platformama, kao i na svim profilima na društvenim mrežama koje koristite kako biste se ulogovali na prodavnice za igrice (ali nemojte da koristite naloge na društvenim mrežama za logovanje bilo gde, ukoliko je to moguće).

7. Zaštitite svoje uređaje

Računarima, pametnim telefonima i tabletima koje koristite za igranje igrica takođe je potrebna zaštita, Pouzdano rešenje kao što je Kaspersky Security Cloud blokira lažne veb-sajtove i malvere, upozorava o bezbednosnim problemima, i, nasuprot rasprostranjenoj zabludi, ne utiče na iskustvo igranja igrica. Gaming Mode koga možete naći na modernim bezbednosnim rešenjima se uključuje automatski kada igrate igricu u režimu celog ekrana.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar