Xbox Series X & Playstation5

Svaka nova generacija konzola vodi bitku za prevlast. Iako se igrači menjaju, vremenom su Playstation i Xbox ostali jedini rivali u areni.

Nakon godina oštrog rivalstva, čini se da su obe kompanije uplivale u novu generaciju spremnije nego ikad. Ovoga puta obećavaju 4K gejming do 120FPS-a, kao i „instant“ učitavanje igara. U ovom tekstu ćemo pokušati da izdvojimo prednosti i mane obe konzole. Ali pre toga kratak osvrt na istorijat.

Xbox vs Sony: Istorijat

Soni je nakon neverovatnog uspeha Playstation2 konzole početkom milenijuma izgubio kompas i dozvolio Xbox-u 360 da preuzme tron u narednim godinama.

Playstation 3 je ostao poznat po jako komplikovanoj arhitekturi procesora. Ta arhitektura je pravila velike probleme razvojnim studijima i svi naslovi su izgledali i radili bolje na Xbox 360.

Foto:Shutterstock/Mehaniq

Nakon debakla Xbox One prezentacije 2013. godine, situacija se menja u korist Sonija i Playstation4 ponovo postaje dominantna konzola.

Majkrosoftova loša komunikacija, fokusiranje na TV opcije i kućne bioskope, kao i generalno slabije specifikacije uređaja su igrače udaljavali od Xbox-a i Xbox One je doživeo poraz za koji se verovalo da se nikad neće oporaviti. Soni je izašao kao pobednik prethodne generacije i prodao duplo više uređaja nego Majkrosoft.

Krajem 2020. su lansirane nove generacije konzola i započele novi krug borbe. Nove konzole su došle sa mnogo obećanja i novih opcija, ali kada je gejming hardver u pitanju uvek treba krenuti od specifikacija.

Specifikacije

Same specifikacije su slične. Xbox Series X ima nešto bolji procesor, grafičku i malo više interne memorije. Sonijeva prednost je duplo brži SSD koji u teoriji znači brže učitavanje igara.

U realnom životu razlike u specifikacijama su zanemarive u većini testova. Stoga, koju god konzolu da izaberete specifikacije vas neće razočarati.

Specifikacije Playstation 5:

Procesor: 8x Zen 2 Cores @ 3.5GHz

Grafika: 10.20 TFLOP, 36CUs @ 2.23GHz

RAM memorija: 16GB GDDR6

Brzina RAM memorije 16GB @ 448GB/s

Interna memorija: 825GB SSD @ 8GB/s

Optički uređaj: 4K UDH Blu Ray čitač

Proširenja: NVMe SSD ulaz

Specifikacije Xbox Series X:

Procesor: 8x Zen 2 Cores 3.8GHz

Grafika: 12 TFLOP, 52CUs 1.825GHz

RAM memorija: 16GB GDDR6

Brzina RAM memorije 10GB 560GB/s, 6GB 336GB/s

Interna memorija: 512GB SSD 4.8GB/s

Optički uređaj: 4K UHD Blu Ray čitač

Proširenja: 1TB Seagate Expansion Storage

Ono što nije zanemarivo jesu ekskluzivne opcije i posebnosti svake konzole .

Glavni adut Xbox-a: GamePass

Za razliku od specifikacija, ovde se već mogu uočiti neke razlike u konzolama.

Xbox ima GamePass koga je Majkrosoft opisao kao „Netflix za igre“. Za jednu mesečnu pretplatu dobijate u paketu EA Access (100 EA igara, uključujući FIFA) i GamePass pristup sa preko 400 naslova . I to ne bilo kojih naslova. Često su na spisku AAA igre poput „Red Dead Redemption 2“, „GTA V“, „Rainbow six siege“, „The Witcher 3“, „GTA San Anreas Definitive Edition“, „HALO Infinite“ itd.

Foto:Shutterstock/Miguel Lagoa

Lista se ažurira na mesečnom nivou, te naslovi mogu varirati. Ali se za sada smatra najboljom opcijom za ljude koji žele da kupuju što manje, a igraju što više igara. Sve igre se skidaju lokalno na konzolu i mogu ih igrati sve dok imate pretplatu.

Majkrosoftove ekskluzivne igre, kojih istina nema mnogo, su dostupne od prvog dana. To uključuje naslove poput „Forza Horizon“, „Sea of Thieves“, „Halo“ franšizu, „Senua’s Saga: Hellblade“ i druge.

Xbox svojim servisima nudi neverovatnu vrednost igračima, međutim ono gde manjka jesu ekskluzivni naslovi.

Kralj ekskluziva: Playstation 5

Plejstejšn je ostao, i čini se ostaće, kralj ekskluziva.

AAA naslovi poput „The Last of Us“, „Uncharted“, Marvelov „Spider-Man“, „God of War“, „Ghost of Thsushima“, „Horizon Zero Down“ i drugi su samo neki od igara koje možete igrati samo na ovoj konzoli.

Majkrosoft ovo zna i svojom nedavnom kupovinom „Activision“ studija pokušava da nadomesti tu razliku.

Pored neverovatnih ekskluziva, Soni nudi i servis Playstation Now. Za razliku od GamePass-a gde igre skidate lokalno na konzolu, ovde je u pitanju striming servis sa mogućnošću da pojedine PS4 naslove preuzmete lokalno.

Ovaj servis ne nudi toliko dobru uslugu kao GamePass, ali to se uskoro može promeniti sa Sonijevim planovima da unapredi servis kako bi parirao ostalima. Do tada, GamePass je pobednik što se tiče vrednosti i kvaliteta usluge i naslova.

Foto:Shutterstock/Miguel Lagoa

Kompatibilnost sa starim igrama: Xbox

Još jedna stvar koju valja napomenuti kada je Xbox u pitanju jeste kompatibilnost sa starim igrama.

Za razliku od Sonijeve konzole, Xbox je kompatibilnim sa svim Xbox One igrama, većinom Xbox 360 igara i čak sa nekim Xbox igrama prve generacije. Stare igre ne samo da rade, već rade bolje zahvaljujući FPS Boost i AutoHDR tehnologijama koje je Majkrosoft implementirao u svoje nove konzole.

Najbolji kontroler: Playstation5

Kada je kontroler u pitanju, Playstation5 je apsolutni pobednik. Xbox kontroleri iako udobni, ostali su jedva promenjeni u odnosu na prethodnu generaciju.

Sonijev DualSense je najbolji kontroler na tržištu i trenutno bez konkurencije. Počev od površine osetljive na dodir, preko pažljivo isplaniranog dizajna i udobnosti pa sve do vibracionih fibek motora koje unose totalno novo iskustvo igranja, korišćenje ovog kontrolera je čist hedonizam.

Foto:Shutterstock

Xbox nudi svoje Elite varijante, ali se kupuju odvojeno i koštaju koliko i polovna konzola.

Jeftinije konzole

Kada su jeftinije verzije konzola u pitanju, Soni i Majkrosoft imaju potpuno drugačiju ponudu.

Digitalno izdanje Playstation5 ima potpuno iste specifikacije, sa izuzetkom čitača diskova. Iako deluje kao trivijalna stvar u vremenu digitalne kupovine, nedostatak čitača diskova znači da nema kupovine polovnih igara što je dodatni trošak i ujedno Soniju donosi više profita.

Ipak, trenutno najpovoljnija nova konzola je Xbox Series S.

Ultimativna vrednost: Xbox Series S

Xbox Series S se razlikuje od svog velikog brata i trenutno je najjeftinija konzola na tržištu. Ova konzola obećava gejming u 2K (1440p) rezoluciji do 120FPS.

Specifikacije Xbox Series s:

Procesor: 8x Zen 2 Cores @ 3.6GHz

Grafika: 4 TFLOP, 20CUs @ 1.565GHz

RAM memorija: 10GB GDDR6

Brzina RAM memorije 8GB @ 448GB/s, 2GB @ 56GB/s

Interna memorija: 512GB SSD @ 4.8GB/s

Optički uređaj: Nepodržano

Proširenja: 1TB Seagate Expansion Storage

Kao i digitalno izdanje Playstation5, ni Xbox Series S ne podržava čitač diskova, ali ima GamePass o kome je ranije bilo reči.

Jedini problem Series S konzole jeste samo 512GB interne memorije. Nove Xbox konzole imaju slot za proširenje, ali kartica košta skoro koliko i sama konzola i nije isplativa.

U ovom slučaju je isplativije dodati eksterni hard disk ili SSD i na njega instalirati igre. Ovde ćete izgubiti na brzini učitavanja, ali to je kompromis kada je u pitanju najjeftinija konzola na tržištu.