Foto:EPA/WALTER BIERI

Pre tri decenije Tim Berners Li osmislio je jednostavne, ali moćne standarde za lociranje, linkovanje i postavljanje multimedijalnog sadržaja onlajn. "Pustio" ih je u svet stvorivši tako svetsku internet mrežu (World Wide Web / WWW).

Drugi su postali internet milijarderi dok je Berners Li upravljao tehničkim normama koje su pomogle netu da cveta kao sredstvo povezivanja i podele informacija. Sada, Berners Li (65) kaže da je internet otišao dođavola.

Pročitajte još:

Previše moći i previše ličnih podataka skupljeni su u rukama tehničkih džinova poput Gugla i Fejsbuka.

Ovi „silosi“ kako ih zove, sada su sa tolikom količinom podataka postali platforme za nadgledanje i sprečavaju inovacije. Nije jedini koji tako misli. Velike tehnološke kompanije našle su se na meti tužilaštava u Evropi, pa čak i u SAD.

Berners Li je međutim usvojio drugačiji pristup: Njegov odgovor je tehnologija koja pojedincima daje veća ovlašćenja. Cilj je, kaže, da se vratimo „mreži koju sam prvobitno želeo“.

„Pods“, lične onlajn baze podataka (personal online data stores) su ključne u ostvarivanju tog cilja. Ideja je da svaka osoba može da kontroliše svoje podatke i trag na netu – sajtove koje gleda, onlajn kupovinu i muziku koju strimuje – i čuva ih u „sefu“.

Kompanije mogu da daju pristup ličnim podacima samo uz dozvolu preko bezbednog linka za specifične stvari kao što su procesuiranje kredita ili postavljanje personalizovanog oglasa. Kompanije mogu da korise samo podatke ali ne i da ih čuvaju, piše Njujork tajms.

Foto:EPA-EFE/FABRICE COFFRINI / POOL

Berners Lijeva vizija suvereniteta ličnih podataka potpuno je suprotna od modela pokupi-i-čuvaj koji primenjuju velike kompanije, ali koristi i neke delove originalne formule – set standarda za developere koji pišu programe i koje kompanije koriste. Berners Li je pokrenuo open sors softverski projekat Solid da bi kasnije formirao kompaniju Imput sa Džonom Brusom, veteranom startapova.

Input

Input je predstavljen u novembru kao serverski softver za preduzeća i vladine agencije i već su krenuli sa pilot projektima za britansku zdravstvenu službu i flandrijsku vladu.

Poslovni model Inputa je da naplaćuje licenciranje za upotrebu komercijalnog softvera koji koristi Solidovu open sors tehnologiju ali je mnogo bezbednija.

Startapovi, kaže Berners Li, igraju ključnu ulogu u razvoju nove tehnologije. Veb je, kaže on, procvetao sa Netskejpovim softverom a Red Hat je svetu „dao“ Linuks, operativni sistem otvorenog tipa koji su koristile korporativne baze podataka.

Kompanije su se tokom godina fokusirale na privatnost korisnila onlajn, ali koristeći često zastareo softver dok je tehnologija sve brže i brže napredovala. To je podstaklo tehnološke kompanije da formiraju Dejta Transfer Projekat kako bi lični podaci koje čuvaju bili prenosici. DTP čini Gugl, Fejsbuk, Epl, Majkrosoft i Tviter.

Input međutim veruje da će organizacije od poverenja biti prvi sponzori podova koji su besplatni za korisnike. Ako im taj koncept „upali“, jeftine službe za besplatno čuvanje podataka – slične današnjim mejlovima – mogle bi da se pojave.

Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

POD-ovi

Britanska nacionalna zdravstvena služba radi sa Inputom na pilot projektu za pacijente koji pate od demencije. Cilj je da negovatelji imaju širu sliku o zdravlju svojih pacijenata, njihovim potrebama i sklonostima tako što će imati popunjene podatke o raznim stvarima – od muzike koju vole i koja ih smiruje, do vremena odlaska u krevet ili koliko često odlaze u toalet.

U Flandriji, vada se nada da će uz pomoć nove tehologije olakšati život svojim građanima – njih šest miliona – tako što će imati aplikaciju vezanu za saobraćajne gužve i javni prevoz, koja će ljudima govoriti koje rute da koriste, koji prevoz, gde je bolje ići pešaka a gde autobusom a gde biciklom. Na taj način će, navode zvaničnici, biti smanjeno i zagađenje vazduha.

Za Bernersa Lija, Input je projekat „popravke“. Celu karijeru proveo je zagovarajući deljenje informacija, otvorenost i lično osnaživanje na netu a sada sa Solidom i Inputom pokušava da popravi greške i pojedincima da veću kontrolu nad podacima kojima neka kompanija može da pristupi.

Krajnji cilj je veoma moćan – i nedostižan?

Na duže staze, cilj je decentralizacija tržišta podstaknuta ličnim osnaživanjem i saradnjom, rekao je Berners li. „Krajnji cilj je veoma moćan“, rekao je on.

Mnogi su međutim zabrinuti i kažu da je Solidova i Inputova tehnologija previše akademska za mejnstrim developere. „Niko ne spori pravac, ali šta on zapravo radi da sve to profunkcioniše“, rekao je Lijam Broza, osnivač LajfSkop projekta.

Stručnjak za kompjutersku bezbednost i privatnost Brus Šnajner kaže da je on, iako ima mnogo izazova pred Inputom, optimista. „Mislim da postoji velika pansa da ovo promeni sistem funkcionisanja interneta. Na kraju krajeva, Tim je to i ranije uradio“, rekao je on.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar