Foto: viewimage / Shutterstock

SoundCloud je kupio audio AI kompaniju Musiio, koja radi na tehnologiji koja može da „sluša“ novu muziku i navodno identifikuje hitove.

Ova akvizicija, najavljena u utorak, treba da pomogne SoundCloud-u da sortira svoju ogromnu biblioteku amaterske muzike i da će „postati suština SoundCloud-ovog iskustva otkrivanja“, navodi se u saopštenju kompanije.

Možda vas zanima

Kako platforme za distribuciju muzike „uradi sam“ kao što je SoundCloud smanjuju barijeru za ulazak umetnika amatera i preplavljuju platforme novom muzikom, identifikovanje i promovisanje dobrih stvari postalo je još izazovnije.

SoundCloud tvrdi da Musiio alati mogu brzo da pregledaju bezbroj sati (uglavnom loše) muzike i odaberu pesme koje imaju obrasce i karakteristike koje su u korelaciji sa top listama.

„Nabavka Musiio-a ubrzava našu strategiju da bolje razumemo kako se ta muzika kreće na vlasnički način, što je ključno za naš uspeh“, rekao je predsednik SoundCloud-a Eliah Siton u izjavi.

Iako je daleko od zadimljenih klubova i starih A&R legendi, AI postaje sve kritičniji deo pronalaženja umetnika u usponu. Platforma za distribuciju muzike Tunecore objavila je u februaru da je u partnerstvu sa muzičkim startupom Fvaigo sa sedištem u Los Anđelesu, koji koristi veštačku inteligenciju da poveže slušaoce sa kreatorima.

U međuvremenu, konkurentski distributer „uradi sam“ muzike DistroKid ima bota za veštačku inteligenciju po imenu Dave koji pregleda numere i rangira kvalitete poput „plesnosti“ i „govora“, prenosi PC Press.

Portparol SoundClouda Cullen Heanei odbio je da otkrije koliko je kompanija platila za Musiio, ali je startap sa sjedištem u Singapuru navodno procijenjen na 10 miliona dolara prošle godine.

Izvršni direktor Musiio-a Hazel Savage i CTO Aron Pettersson ostaće u kompaniji, postajući potpredsednici SoundCloud-a za muzičku inteligenciju i AI i mašinsko učenje, respektivno.

***

BONUS VIDEO: Muzika nekad i sad

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter