5G
Foto: JL / Alamy / Alamy / Profimedia

Prema navodima Bloomberga, Samsung je podneo žalbu Međunarodnoj trgovinskoj komisiji (ITC), u kojoj traži da se američki uvoz Ericssonovih 5G baznih stanica blokira.

Samo nedelju dana pre toga, Ericsson je podneo svoj zahtev ITC-u, u kojem traži da se blokira američki uvoz Samsung telefona, tableta i televizora. U središtu ovog sukoba je bitka oko sporazuma o licenciranju patenata koji su došli na red da se obnove, prenosi benchmark.rs.

Pročitajte još:

Samsungov argument je da Ericssonove bazne stanice, koje povezuju korisnike mobilnih telefona sa mrežom, koriste opremu koju je patentirao Samsung. Obe kompanije čekaju da vide da li će sud u Teksasu ili u Vuhanu odlučiti o naknadama koje je Samsung platio za korišćenje Ericssonovih 4G i 5G izuma, a koji su obuhvaćeni standardnim osnovnim patentima. U pitanju su patenti koje proizvođač mora da licencira da bi proizvod bio u skladu sa tehničkim standardom. Cene koje se naplaćuju za korišćenje ovih patenata moraju se odrediti na fer, razumnoj i nediskriminatorskoj osnovi (FRAND).

Obe kompanije imaju patente koji su potrebni drugoj. Ericsson kaže da mu se duguje novac jer ima više telekom patenata od Samsunga, dok južnokorejska kompanija ima više uređaja koji zahtevaju licenciranje Ericssonovih patenata. Ako obe kompanije ne mogu da postignu sporazum o licenciranju, Ericsson bi na kraju mogao da izvuče deblji kraj. Samsung je ipak najveći svetski proizvođač pametnih telefona.

Samsung kaže da je nepravedno dozvoliti Ericssonu da koristi svoje patente, jer posluje u SAD, gde Samsung tek treba da uspostavi svoje poslovanje sa baznim stanicama. Ericsson je 1. januara pokrenuo novu tužbu protiv Samsung-a, a Samsung je kao odgovor protiv Ericssona podneo tužbu za kršenje ugovora o patentima.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar