Podeli
Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Testiranje će na početku biti ograničeno na zaposlene Vajma, a ako sve prođe bez problema, u budućnosti će u autonomnim vožnjama uživati i ostali stanovnici San Franciska.

Vajmov autonomni taksi-servis već je neko vreme aktivan u Feniksu, gde deo stanovnika tog grada uživa u vožnji koja bi u nekoj budućnosti mogla da postane uobičajena.

Naime, na prednjem sedištu takvih taksija nema nikoga. Nema osobe koja upravlja automobilom, a nema ni osobe koja bi trebalo da preuzme kontrolu u slučaju nekih nepredviđenih situacija, pa putnici svoju sudbinu u potpunosti poveravaju tehnologiji i računaru koji upravlja automobilom. Do sada nisu prijavljeni nikakvi problemi s autonomnim taksi-servisom.

Sada će i stanovnici San Franciska isprobati vožnju autonomnim taksi-servisom. Kako piše Zimo, kompanija Vajmo već neko vreme testira vozila u tom gradu, a sada su najavili kako kreću s ograničenim testiranjem autonomnog taksi-servisa, odnosno putnike će takođe prevoziti vozila u kojima nema vozača.

Na početku robotaksiji neće biti dostupni javnosti, već samo zaposleni u Vajmu, i to dobrovoljcima. Ako sve prođe bez problema, onda bi Vajmo mogao da napravi novi veliki korak i otvoriti vrata svojih taksija i javnosti.

Kako bi svoja vozila i računar prilagodio uslovima vožnje u “Frisku” – gust saobraćaj, biciklisti, laka železnica… Vajmo je modifikovao tehnologiju i optimizovao sistem kamera, kao i lidar, a nadogradili su i softver.

U ovom testiranju učestvovaće dva modela vozila – Krajsler pacifika i Jaguar Ajpejs.

Komentari

Vaš komentar