Suspenzija Guglovog inženjera koji tvrdi da je četbot na kom je radio postao razuman i da je razmišljao i rasuđivao kao ljudsko biće pokrenula je nova ispitivanja kapaciteta i tajnovitosti sveta veštačke inteligencije (Ai).

Tehnološki gigant je prošle nedelje otpustio Blejka Lemojna nakon što je objavio transkripte razgovora između sebe i kompanijskog četbot razvojnog sistema.

Pročitajte

Guglov inženjer kako bi dokazao svojim kolegama da je četbot inteligentan, otvorio je na svom laptopu interfejs za LaMDA započeo konverazaciju koju možete pogledati u videu.

Lejmon je proveo veliki broj godina u Guglu radeći na proaktivnoj pretrazi, uključujući algoritme za personalizaciju i veštačku inteligenciju. Prošle jeseni počeo da razgovara sa LaMDA-om. Njegov posao bio je da testira da li veštačka inteligencija koristi diskriminatorni govor ili govor mržnje.

Dok je razgovarao sa četbotom o religiji, Lejmon, koji je studirao kognitivne i računarske nauke, primetio je da četbot govori o svojim pravima i ličnosti.

Lejmon je sa saradnikom pokušao da dokaže kolegama u Guglu da je LaMDA razuman. Ali potpredsednik Gugla Blez Agera i predsednik Guglove AI organizacije Džen Genaj odbacili su njegove tvrdnje.

Zbog toga je Lejmon, koga je Gugl u ponedeljak stavio na plaćeno administrativno odsustvo, odlučio da izađe u javnost sa transkriptom.

Lejmon nije jedini inženjer koji tvrdi da je nedavno video „duha u mašini“. Sve su jači glasovi koji veruju da modeli veštačke inteligencije nisu tako daleko od postizanja svesti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare