Foto:printscreen/vijesti.me

Incident koji se dogodio na biračkom mestu Dragova Luka tokom lokalnih izbora u Nikšiću podigao je na kratko tenzije u tom gradu, jer je Demokratska partija socijalista tvrdila da je jedna osoba pretučena.

To je demantovao čak i šef Biračkog odbora ispred koalicije Evropski tim za Nikšić u kojoj je DPS Vladan Kankaraš, a potom i Uprava policije.

Pročitajte još:

Javnost je o incidentu upoznata kroz saopštenje Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista Nikšić koje nije potpisano, a u kom je upozoreno da će uzeti stvari u svoje ruke ukoliko policija ne reaguje do 15 časova.

U istom saopštenju su naveli da je došlo do nasilnog upada na biračko mjesto br 118 od strane Marka Kovačevića, ali u saopštenju nisu precizirali da li misle na nosioca liste Za budućnost Nikšića, kazali su da je otet birački materijal, jedna osoba pretučena, a birački odbor sprečen da izađe na teren.

Kankaraš je novinarima rekao da je došlo do prekida glasanja i da nije bio tu u tom trenutku.

„Nije niko pretučen, nastavljeno je glasanje. Izborni materijal je otiman van biračkog mesta… Sve je urađeno u skladu sa zakonom“, saopštio je Kankaraš.

„Tokom glasanja na biračkom mestu br.118 došlo je do nesporazuma između članova biračkog odbor, a vezano za glasačku kutiju koja je bila namenjena za glasanje putem pisma. Događaja je prijavljen policiji i pripadnici Uprave policije su odmah izašli na lice mesta“, piše u saopštenju Uprave policije.

Konstatovano je, kako ističu iz UP, da glasačka kutija nije ukradena i da nije oštećena, „nalazila se u vozilu kojim su članovi biračkog odbora trebali da se upute na lokacije gde su građani trebali da ostvare pravo glasa putem pisma“.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Napominju da je netačna informacija da je bilo ko pretučen na tom biračkom mestu.

Posmatrači Cemija su prijavili da je na biralištu broj 118 došlo do remećenja reda.

„Nakon što su članovi BO uzeli kutiju za glasanje putem pisma i stavili je u auto da bi krenuli ka licima koja treba da glasaju, ista je od predstavnika koalicije ‘Za budućnost Crne Gore’, u prisustvu nosioca te liste, oduzeta i stavljena u automobil predstavnika koalicije. Na biračkom mestu je registrovano i veliko prisustvo neidentifikovanih lica koji su pripadali različitim grupama, i umalo je došlo do sukoba između njih“, navode iz CEMI.

Glasanje na tom biračkom mestu je usled navedenih zbivanja privremeno prekinuto. Policija je stigla na mesto incidenta.

„Prema informacijama naših posmatrača, policija nije intervenisala, već je posredovala između 2 suprostavljene grupe neidentifikovanih lica. Nakon posredovanja predstavnika policije glasačka kutija je vraćena članovima BO. Situacija je normalizovana i biračko mjesto je otvoreno. Nakon ovoga incidenta pojačano je prisustvo uniformisane policije na ulicama Nikšića“, dodali su iz Cemija.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nosilac liste „Za budućnost Nikšića“ Marko Kovačević kazao je da na biračkom mestu 118 Dragova Luka došlo do problema kada Birački odbor nije dozvolio predstavnicima opozicije da zajedno ponesu glasačku kutiju za glasanje putem pisma.

Kovačević je rekao da je opoziciji rečeno da mogu da ih prate kolima i da je isti problem bio i na drugim biračkim mestima.

On je naveo da je otišao tamo jer je bilo tenzija i okupljeni su branili automobilu da krene bez predstavnika opozicije.

Tvrdi da je ušao i razgovarao sa članovima Biračkog odbora i da su mu oni rekli da je to u skladu sa mišljenjem Opštinske izborne komisije, iako je mišljenje OIK da treba da idu i dva predstavnika opozicije.

„Ubrzo je došla policija, čuli smo navode Demokratske partije socijalista koja pokušava da proizvede tenzije. Tamo niko nije bio pretučen, niko nije ušao nasilno. Razgovarao sam sa načelnikom CB i on je rekao da će demantovati navode DPS“, ističe Kovačević.

Objasnio je da nije bilo otimanja biračkog materijala, već da je član Biračkog odbora iz opozicije premjestio kutiju u svoj automobil i tražio da zajedno idu da bi se realizovalo glasanje putem pisma, ali da je to odbijeno.

BONUS VIDEO

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)