Podeli
Džek Ma
Džek Ma; Foto: Szwarc Henri/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Kineski milijarder i osnivač Alibabe, Džek Ma, upravo se pojavio u javnosti prvi put nakon što je "nestao" u oktobru, kada su kineske vlasti nagazile njegovo tehnološko carstvo.

Video snimak je u sredu objavio Tianmu News, a navodno je snimljen tog jutra, prenosi CNN. Prikazuje kako najbogatiji Kinez Džek Ma razgovara sa nastavnicima u ruralnoj Kini na ceremoniji dodele nagrada koja se poklopila s Laba festivalom. Ma, koji je bivši učitelj engleskog, učinio je obrazovanje glavnim fokusom njegove fondacije.

“Videćemo se ponovo nakon završetka epidemije”, kaže u videu, koji prikazuje i snimke njegove posete jednoj osnovnoj školi ranije ovog meseca.

Ma se nije pojavljivao u javnosti niti je objavljivao postove na društvenim mrežama od kraja oktobra, tačnije govora u kojem je kritikovao kineski regulatroni sistem koji guši inovacije, a globalna bankarska pravila uporedio je tada sa “klubom za penzionere”.

“Ne možemo da koristimo jučerašnje metode da regulišemo budućnost”, rekao je Ma tada.

Pročitajte još:

Peking je nakon toga pokrenuo kontrolu Maovih kompanija, suspendovana je prva javna ponuda njegove kompanije Ant Group sa rekordnih 37 milijardi američkih dolara, a kineske vlasti pokrenule su antimonopolsku istragu protiv Alibabe i zatražile od Ant Groupa da restrukturira svoje poslovanje.

Akcije kompanije Alibaba porasle su za 6 odsto nakon objavljivanja snimka.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar