Foto:EPA-EFE/ALEXANDER BECHER

Ilon Mask kaže da Tesline nove fabrike u Nemačkoj i SAD gube milijarde dolara zbog nestašice baterija i prekida lanca snabdevanja u Kini.

Milijarder je fabrike u Berlinu i Teksasu nazvao „gigantskim pećima koje gutaju novac“.

Novo zaključavanje u Kini ove godine, uključujući Šangaj, gde Tesla ima ogromnu fabriku, je dodatno otežalo poslovanje kompanije. Mask je poslednjih nedelja upozoravao i na otpuštanje određenog broja zaposlenih u kompaniji.

„Fabrike u Berlinu i u Teksasu su trenutno ogromne peći koje gutaju novac. Samo čujem džinovski urlik – koji je zvuk zapaljenog novca“, rekao je Musk. „Fabrike trenutno gube milijarde dolara. Mnogo je troškova i jedva da ima bilo kakve proizvodnje“, dodaje.

Pročitajte još

Mask je rekao da se takozvane „gigafabrike“ bore da povećaju proizvodnju otkako su otvorene početkom ove godine. Teslina fabrika u Teksasu trenutno proizvodi mali broj automobila, delom zato što su neke komponente za baterije „zaglavljene“ u kineskoj luci odakle niko ne može da ih pokupi.

„Sve se ovo može brzo popraviti, ali zahteva mnogo pažnje“, dodao je Musk.

Ovaj intervju je snimljen krajem maja, ali su delovi razgovora objavljeni tek sada.

Vlasti u Kini su početkom godine zatvorile brojne gradove kao odgovor na porast zaraze Covid-19. Uvedena su stroga ograničenja kretanja ljudi i materijala, uključujući finansijski, proizvodni i transportni centar u Šangaju.

Mask je u intervjuu objasnio da je zatvaranje Šangaja bilo „veoma, veoma teško“ za Teslu, zato što je kompanija morala da zaustavi većinu svoje proizvodnje u Šangajskoj „gigafabrici“.

Fabrika će ponovo biti zatvorena u julu zbog „radova na unapređenju proizvodnje“ navodi Rojters pozivajući se na interni dokument. Unapređenje ima za cilj da poveća proizvodnju, približavajući je cilju kompanije da proizvodi 22.000 automobila svake nedelje, navodi se u izveštaju.

Kompanija je prošle nedelje podigla cenu čitavog asortimana automobila u SAD za skoro 5%, nakon što su cene sirovina, uključujući aluminijum i litijum, porasle.

Mask je ranije najavio da Tesla planira da otpusti 3,5 odsto globalne radne snage nakon što je rekao za medije da ima „super loš predosećaj“ o ekonomiji.

U međuvremenu, nemački proizvođač automobila BMW saopštio je u četvrtak da zvanično započinje proizvodnju u svom novom pogonu vrednom 2,2 milijarde američkih dolara u severoistočnom kineskom gradu Šenjang.

BMW je saopštio da će fabrika, treća po redu u Kini, povećati godišnju proizvodnju sa 700.000 na 830.000 vozila.

***

BONUS VIDEO: „Tesla vas bezbedno vozi do kućnog praga“ – Pa ne baš uvek

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter