Foto: Shutterstock

Razvoj veštačke inteligencije mogao bi da ugrozi neka zanimanja, a prema izveštaju Goldman Saksa iz 2023. godine, tržište rada u SAD i Evropi moglo bi da se suoči sa ozbiljnim poremećajima ako veštačka inteligencija ispuni očekivanja.

Navodi se da bi veštačka inteligencija mogla da utiče na dve trećine radnih mesta, odnosno oko 300 miliona radnih mesta. Ipak, neki poslovi nisu ugroženi.

U nastavku pročitajte u kojih sedam profesija veštačka inteligencija ne može da zameni ljude.

1. Kvalifikovani majstori

Sertifikovani i vešt vodoinstalater ili električar poseduje čitav niz veština, spretnosti i znanja koje veštačka inteligencija ne može da zameni jer ne može da replicira jedinstvene ljudske veštine.

Foto: Shutterstock

2. Građevina

U bliskoj budućnosti, veliki deo posla u vezi sa projektovanjem zgrada biće obavljen uz pomoć AI softvera, ali kada je reč o zabijanju eksera i postavljanju cigli, građevinskoj industriji je i dalje potrebno mnogo staromodnih mišića i ljudi koji znaju kako se to radi.

Tako da je malo verovatno da će kompanija otpustiti stolara i dovesti najnovijeg robota da ga zameni. Mašine će moći da preuzmu neke pojedinačne uloge, što znači da će građevinski radnici verovatno raditi rame uz rame sa mašinama, prenosi N1.hr.

3. Kuvari

Izveštaj koji je objavio Goldman Sachs izveštaj navodi da najmanje polovinu zadataka koji uključuju kuvanje, pripremu i serviranje hrane ne mogu da obavljaju roboti ili AI.

Foto: Shutterstock

Međutim, to ne znači da automatizacija neće ući u prehrambenu industriju. Lanac brze hrane ‘White Castle’ već koristi robote na nekim lokacijama za prevrtanje hamburgera i prženje pomfrita.

4. Psiholozi

Iako već postoji veliki broj aplikacija u kojima AI obavlja neki oblik savetovanja, smatra se da će takve aplikacije u budućnosti moći da ponude samo neko osnovno savetovanje o mentalnom zdravlju ili da će voditi korisnika kroz određene vežbe kao što je kognitivna bihejvioralna terapija, ali neće moći da zamene psihologe i psihoterapeute.

Ne propustite

Ni drugi poslovi u zdravstvu koji zahtevaju značajnu interakciju ljudi, kao što su lekari i medicinske sestre, verovatno neće biti zamenjeni veštačkom inteligencijom.

5. Učitelji

Veštačka inteligencija takođe transformiše obrazovanje na različite načine, ali i tu postoje ograničenja, posebno kada je reč o maloj deci. Tokom predškolskog uzrasta i osnovne škole postoji snažna potreba za interakcijom na nivou čoveka.

6. Profesionalni sportisti i treneri

Fizičku i mentalnu snagu profesionalnih sportista biće gotovo nemoguće ponoviti u stojećem položaju. Iako se veštačka inteligencija već koristi u sportu – precizno praćenje pokreta i davanje preporuka za poboljšanje performansi i smanjenje povreda – neće moći da zameni sportiste i trenere.

Ne postoji zamena za ljudski faktor dobrog trenera.

7. Vozači

Foto:Shutterstock

Iako se čini da smo nadomak automobila bez vozača, odnosno vozila koja će kontrolisati veštačka inteligencija, čini se da ćemo na to morati da sačekamo. Iako ova usluga već postoji na nekim mestima, tehnologija je još uvek daleko od toga da postane sveprisutna.

Nepredvidljivost vožnje u stvarnom svetu i odgovornost koju ona stavlja na kompanije automobila bez vozača su faktori koji će nas sprečiti da vidimo vozila kojima upravljaja veštačka inteligencija, makar još neko vreme.

***

BONUS VIDEO: Veštačka inteligencija u naletu: Da li je držimo pod kontrolom? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar