Nemačka vlada upozorila: Telegram može biti ugašen u toj zemlji

IT 15. jan. 202212:10
Podeli:
Mobilni telefon, telegram
Foto: Shutterstock/Natee Meepian

Nemačka vlada može ugasiti Telegram u toj zemlji.

Ministarka unutrašnjih poslova Nemačke, Nensi Fezer kaže da nije isključeno da će vlada ove zemlje zabraniti Telegram ukoliko mreža nastavi da bude popularna među desničarskim grupama, kao i među ljudima koji se protive merama vezanim za pandemiju korona virusa i time krše nemački zakon.

Ona je dodala da Nemačka sa svojim partnerima u Evropskoj uniji razgovara o tome kako da reguliše Telegram.

Nancy Faeser
Nancy Faeser Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Aplikacija za razmenu poruka beleži rast u toj zemlji jer omogućava jedan od najlakših načina za korišćenje enkriptovane razmene poruka. Te karakteristike koliko su dobre, pokazale su se i lošim jer su omogućile kriminalcima i drugim grupama da organizuju aktivnosti van vidokruga organa za sprovođenje zakona.

U Nemačkoj se ova platforma smatra izvorom teorija zavere i govorom mržnje. To je posebno postalo očito tokom pandemije korona virusa. Ova je takođe glavna platforma za okupljanje ljudi koji su protiv mera u toj zemlji.

Nemačka nije jedina koja traži kontrolu nad Telegramom. Zabrane i propisi postoje i u drugim zemljama, poput Rusije, Indije i Kine. Vlade tih zemalja često ukazuju na kriminalne sadržaje koji se šire na platformi kako bi opravdale ove zabrane.

Komentari

Vaš komentar