Naučite dete da bezbedno koristi mobilni telefon

IT 16. sep. 202111:05
Podeli:
Foto: promo

Prvi mobilni telefon predstavlja priliku za istraživanje potpuno novog svet znanja i razonode, ali i odgovornosti u važnim trenucima odrastanja. U online svetu postoje rizici, od neprimerenih sadržaja do različitih vrsta prevare i izloženosti netačnim informacijama. Postoji nekoliko mera koje roditelji mogu preduzeti da ove rizike ublaže kako bi dete bilo što bezbednije u digitalnom okruženju koje je postalo neminovnost budući da se i školske aktivnosti sve više odvijaju online.

Pročitajte još:

Aplikacije za nadzor omogućavaju roditeljima da vide kako dete koristi uređaj. Takođe mogu filtrirati sadržaj, blokirati oglase, upravljati vremenom koje deca provode na mreži i pratiti njihovu lokaciju.

Ipak, temelj svega bi trebalo da bude razgovor. Morate im pomoći da nauče kako da ostanu bezbedna kada postanu starija ili kada na tuđem telefonu vide nešto čemu lično nemaju pristup.

Pitajte ih zašto im se neki video sviđa, pratite kako reaguju na sadržaje, da li ih nešto posebno uznemirava. Posmatrajte da li upotreba telefona izaziva promene u ponašanju ili slabije ocene u školi.

Objasnite važnost lozinke

Dete mora znati da se lozinke i pin-kodovi ne dele ni sa kim, jer štite lične podatke. Važno je da se koriste jake, sigurne lozinke za svaku veb lokaciju i aplikaciju.

Ako dete ima profil na društvenim mrežama, podesite maksimalnu zaštitu privatnosti. U načelu, trebalo bi poštovati pravilo da barem u mlađem uzrastu ne ostvaruje kontakt sa osobama koje ne poznaje u fizičkom svetu. Predočite mogućnost da se neko lažno predstavi i potencijalne rizike toga.

Foto: promo

Nagradna igra kao prevara

Sigurno ste nekad dobili ponudu da slanjem ličnih podataka osvojite najnoviji model patika i brzo shvatili u čemu je štos, ali deca lako nasednu na ovakve i slične onlajn prevare.

„Nagradna igra” može biti dobar uvod o priču o lažnim vestima, fotomontažama i generalno o tome kako na internetu mnogo toga nije onako kao što izgleda. Najbolje je da dete stekne naviku da nakon svake sumnjive poruke potraži savet roditelja.

Smanjite rizik od razvijanja zavisnosti

Objasnite da su neka deca zavisna od tehnologije i da zato neophodno održavati zdravu ravnotežu pri korišćenju telefona. Treba da odredite razumni raspon vremena za zabavu i to nakon što su obavljeni svi školski i kućni poslovi.

Nije dobro da oduzimanje telefona bude kazna, jer će dete oklevati da vam se poveri kada pogreši, ali možete da smanjite količinu onlajn vremena kao odgovor na loše ponašanje ili nepridržavanje dogovorenog vremena.

Koliko interneta je dovoljno?

Ako ste postavili razumne granice, detetu svakako nije potreban neograničen pristup internetu. A1 Srbija ima u ponudi Prvu tarifu, prilagođenu potrebama najmlađih korisnika sa neograničenim minutima u A1 mreži i 2GB interneta, što bi trebalo da bude sasvim dovoljno školarcima.

Neograničeno je jedino korišćenje Vibera, koji se često koristi za školske aktivnosti. Posebna pogodnost u toku trajanja promotivnog perioda je da roditelji ne plaćaju mesečnu pretplatu prvih šest meseci.

Takođe, kompanija A1 Srbija tokom promotivnog perioda donira iznos jedne mesečne pretplate projektima za decu u novoj fazi društveno odgovornog programa Svet kakav želiš.

I roditelji treba da uče

Postoji nebrojeno tema koje roditelje mogu zanimati, posebno kada njihova deca prave svoje prve korake u digitalnom svetu i polako sazrevaju. Za sve roditelje koji žele da nauče više o različitim izazovima u digitalnom svetu, preporučujemo da posete A1 platformu „Bezbedni klinci“.

U saradnji sa profesionalnim psiholozima i ekspertima za digitalne komunikacije, platforma je odličan izvor informacija na brojne teme koje vam mogu pomoći da se lakše snađete u digitalnom roditeljstvu.

BONUS VIDEO: Šta se sve dogodi na internetu za jednoj minuti

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar