Foto:Tanjug/NASA/ESA/CSA via AP

Prva slika kosmosa u boji objavljena je sa novog svemirskog teleskopa Džejms Veb. Slika predstavlja "najdublji ikad" pogled na Univerzum, koji sadrži svetlost iz galaksija kojoj je trebalo milijarde godina da stigne do nas.

Američkom predsedniku Džou Bajdenu slika je prikazana tokom brifinga američke svemirske agencije u Beloj kući, dok bi slike sa novog svemirskog teleskopa Džejms Veb trebalo da budu objavljene na globalnoj prezentaciji u utorak, prenosi BBC.

Svemirski teleskop Džejms Veb (JVST) vredan 10 milijardi dolara, lansiran 25. decembra prošle godine, najavljen je kao naslednik čuvenog svemirskog teleskopa Habl.

On će omogućiti sve vrste posmatranja neba, ali ima dva sveobuhvatna cilja. Jedan je da se ispitaju udaljene planete kako bi se utvrdilo da li bi mogle da budu nastanjene; drugi je slikanje prvih zvezda koje su zasijale u Univerzumu pre više od 13,5 milijardi godina.

Ono što se vidi na novoj slici kosmosa je „jato“ galaksija u južnoj hemisferi sazvežđa Volana poznatog pod nezgrapnim imenom SMACS 0723.

Samo „jato“ zapravo nije tako daleko – udaljeno je samo oko 4,6 milijardi svetlosnih godina. Ali velika masa ovog klastera je savijala i uvećavala svetlost objekata koji su mnogo, mnogo dalje.

Veb, sa svojim zlatnim ogledalom širine 6,5 metara i superosetljivim infracrvenim instrumentima, uspeo je da otkrije na ovoj slici izobličeni oblik galaksija koje su postojale samo 600 miliona godina nakon Velikog praska (Univerzum je star 13,8 milijardi godina).

I još je bolje od toga. Naučnici na osnovu kvaliteta podataka koje je proizveo Veb mogu reći da teleskop oseća prostor daleko dalje od najudaljenijeg objekta na ovoj slici.

Kao posledica toga, moguće je da je ovo čak i najdublje kosmičko vidno polje ikada dobijeno.

Habl je nedeljama gledao u nebo da bi proizveo ovakav rezultat, dok je Veb identifikovao svoje super-duboke objekte nakon samo nekoliko sati posmatranja.

NASA i njeni međunarodni partneri, evropska i kanadska svemirska agencija, objaviće u utorak dodatne Vebove slike u boji.

 

 

****

BONUS VIDEO: Najmoćniji teleskop leti u svemir – šta da očekujemo?

Komentari

Svi komentari (1)