Foto:NASA/Goddard/University of Arizona/REUTERS

Ukoliko sve prođe kako treba, biće to spektakularni sudar sa asteroidom koji, nažalost, nećemo moći da pratimo u visokoj definiciji pošto će se letelica „Dart“ zakucati u asteroid „Dimorfos“ na razdaljini od 11 miliona kilometara od Zemlje.

Očekuje se kompletno uništenje 330 miliona dolara vredne letelice, koja će se sa asteroidom sudariti pri brzini od sedam kilometara u sekundi, i to sve u ime odbrane planete .

Pročitajte još

Asteroid Dimorfos ne predstavlja pretnju po Zemlju, a sudar sa letelicom Dart (u prevodu – bodlja, odnosno akronim za „double asteroid redirection test“) je eksperiment kojim treba da bude utvrđeno da li je moguće skrenuti svemirsko kamenje u slučaju da predstavlja opasnost po planetu.

Stručaci žele da vide da li precizni udar može dovoljno da gurne asteroid i skrene ga sa postojećeg kursa, kako bi, u slučaju da zatreba, jednoga dana čovečanstvo moglo da izbegne sudbinu dinosaurusa.

„Ovo je komplikovana igra svemirskog bilijara. Ono što želimo da postignemo jeste da iskoristimo što više kinetičke energije iz Darta da pomerimo asteroid“, objašnjava profesor Alan Ficsimons, astronom i član Nasinog tima zaduženog za Dart.

***

BONUS VIDEO: Odmor u vasioni, hotel svemirske kategorije

Pratite nas i na mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare