Foto:EPA/NASA/JPL-CALTECH

Retkost je da osoblje misije pozdravlja reči “gubitak signala”, ali se u ponedeljak uveče upravo to dogodilo.

Članovi tima slave uspešan udar letelice američke svemirske agencije NASA “Test dvostrukog preusmeravanja asteroida” (DART), koja je pogodila asteroid Dimorfos u ponedeljak uveče u 23.14 GMT prema planu. Cilj misije bila je procena potencijalnog metoda planetarne odbrane kako bi, ako astronomi ikad uoče veliki asteroid koji bi mogao da udari u Zemlju, ljudi mogli da izbegnu katastrofu, piše „Blic“.

Asteroid je izbrisao dinosauruse, ali sada Zemljani uzvraćaju udarac, napisao je “Sajentifik Amerikan”. Članovi tima potvrdili su da operateri DART-a nisu morali uopšte da intervenišu tokom poslednja četiri sata prilaska letelice Dimorfosu.

– Bilo je zapravo razočaravajuće. Pripremili smo 21 nepredviđenu situaciju i onda nismo uradili nijednu od njih – našalio se Mark Jensenijus, inženjer za vođenje pametne navigacije Laboratorije primenjene fizike Univerziteta Džons Hopkins, koji upravlja misijom DART za NASA.

„Nismo imali pojma šta da očekujemo“

Tim se nada da će udarom izmeniti orbitu Domorfosa oko većeg svemirskog kamena Didimosa za nekoliko minuta. Iako će timu trebati dani ili moguće nedelje da procene koliko je test bio uspešan, ističu da je prosto udaranje Dimorfosa bio “ogromni uspeh”, preneo je Space.com.

Pročitajte još

– Definitivno je bilo, kako smo se bližili asteroidu… i straha i radosti u isto vreme – izjavila je Elena Adams, inženjer sistema misije, na konferenciji za novinare održanoj sat nakon udara.

– Asteroid je ulazio u naše vidno polje po prvi put. Zaista nismo imali pojma šta da očekujemo. Nismo baš znali oblik asteroida, ali znali smo da ćemo ga pogoditi.stoga mislim da smo svi na neki način zadržavali dah. Iznenađena sam što se niko od nas nije onesvestio u stvari.

Binarni asteroid

Nakon udara, sada će sva pažnja naučnika biti na Dimorfosu narednih nekoliko nedelja

Posmatrano sa Zemlje, binarni asteroid Didimos-Dimorfos izgleda poput sićušne svetle tačke spram zvezdanog neba. Tačka periodično svetli i tamni kako se asteroidni mesec Dimorfos, širok 160 metara, kreće oko većeg Didimosa, širokog 780m, privremeno ga zamračujući.

Zahvaljujući učestalosti tih nestanka svetlosti astronomi su uspeli da tačno ustanove orbitalni period Dimorfosa – 11 sati i 55 minuta – i takođe će na osnovu toga moći da izračunaju koliko se njegova orbita izmenila nakon udara DART-a. Očekuje se da će asteroid biti gurnut bliže Didimosu, ubrzavajući njegov orbitalni period za nekoliko minuta.

Kada će biti poznati rezultati?

Ali, niko ne zna kada će tačno ovo ubrzanje i skraćivanje orbite moći da se primeti.

– To je kao da ste oštetili ručni sat i on je krenuo da radi malo brže. Možda to nećete uočiti za dan-dva, ali nakon nekoliko nedelja počećete da primećujete da prosto više ne pokazuje tačno vreme – objasnio je sredinom septembra Tom Stetler, programski naučnik DART-a u Kancelariji za koordinaciju planetarne odbrane NASA-e.

Možda vas zanima

“Caka” je u tome što naučnici misije DART imaju samo grubu predstavu o tome koliko će veliku promenu da proizvede udar u asteroid. To je zato što se o Dimorfosu zna veoma malo. Efikasnost udara zavisiće u velikom stepenu od obeležja Dimorfosa koja su još nepoznata – na primer gustina i unutrašnja struktura asteroid, da li je jedan čvrst komad kamena ili mešavina kamenja, peska i kamenčića labavo povezanih gravitacijom. Da bi se smatrala uspešnom, misija DART mora da “sreže” orbitalni period Dimorfosa za 73 sekunde, ali neki naučnici misle da će rezultat biti pre 10 minuta.

– Teleskopi će posmatrati vreme eklipsi, kad Dimorfos ode ispred Didimosa, kako ga vidimo sa Zemlje. Za nekoliko dana ili nedelja videćemo da to počinje da se dešava van rasporeda. Lično bih bio iznenađen da prođe mesec dana a da nemamo jasno uočenu promenu. Ali, još uvek ne možemo tačno reći – istakao je Statler.

BONUS VIDEO: Odmor u vasioni, hotel svemirske kategorije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar