Miloš Milisavljević, gost, emisija Pregled dana
Miloš Milisavljević Foto: Newsmax Adria

Osnivač i direktor kompanije "Strawberry Energy" Miloš Milisavljević rekao je da je tačno da je IT industrija najmanje pogođena tokom pandemije koronavirusa i istakao da je to donekle "prirodno".

„Digitalna ekonomija je najbolje funkcionisala u vreme pandemije, što je bio u slučaj i u našoj firmi. Mi proizvodimo fizički uređaje za kompjutere, dakle hardver, ali čak smo i mi tokom korone uspeli da prođemo bez otpuštanja ljudi, iako je to našoj industriji bilo izazovniji nego što je to slučaj sa softver industrijom“, rekao je Milosavljević u emisiji „Pregled dana“.

On je istakao da je u programiranju i IT industriji imate globalno tržište, te je potreba za programerima prisutna kako u svetu, tako i kod nas.

„Naročito jer je većina softvera izlazna, što je suštinski fantastična stvar za nas, jer možemo puno da izvozimo. U suštini, programiranje predstavlja širok dijapazon obrazovanja, pa onda imate veliki broj samoukih programera. Mislim da toga treba da bude još više“, kazao je direktor kompanije „Strawberry Energy“.

Milisavljević je istakao da je logično što se više plaća za usluge programera u inostranstvu.

„Ako vi izvozite vaš proizvod, onda možete da prodajete po njihovim cenama i shodno tome ćete imati više da platite ljude ovde. Sa druge strane, naravno da će inženjer koji živi u San Francisku da imati veću platu nego njegove kolege u Beogradu ili Berlinu“, uporedio je on.

Istakao da je njegova firma krenula 2011. da posluje, te da je tada bila mnogo niža podrška i svest ljudi.

„Ako danas pokrećete neku startap firmu, mnogo mu je lakše nego ranije što je bilo- ima boljih pristup tržištu i informacijama, pa mu je lakše.