iPhone ponovo šokira, ovoga puta cenom

IT 11. jul 202215:55 > 15:57
Podeli:
Foto: EPA-EFE/APPLE INC. HANDOUT

Kako se bliži Eplova „Keynote“ konferencija u septembru, sve je više informacija koje pristižu o novim Ajfonima.

Prema trenutno dostupnim informacijama, Epl ove godine planira da predstavi izmenjenu liniju telefona koja podrazumeva povratak „Plus“ varijante, napuštene pre nekoliko godina, i ukidanje „Mini“ varijante, prvi put predstavljene u sklupu iPhone 12 linije telefona. Pored izmenjenog asortimana, kompanija menja i cene.

Novu liniju činiće: iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max.

Cene novih modela:

iPhone 14: 799 dolara;

iPhone 14 Plus: 899 dolara (prethodna "Mini" varijanta koju ovaj model menja je koštala 699 dolara);

iPhone 14 Pro: 1.099 dolara (iPhone 13 Pro je koštao 999 dolara);

Phone 14 Pro Max: 1.190 dolara (iPhone 13 Pro Max je koštao 1.099 dolara;

Južnokorejski mediji tvrde da je Epl morao brzo da promeni planove u vezi prednje kamere na novim modelima, nakon velikih problema sa kvalitetom kineskih delova tokom testiranja. Zbog toga je Epl odlučio da upotrebi kameru koju proizvodi južnokorejski „LG“, a koja je prvobitno bila planirana tek za iPhone 15 sledeće godine.

Pročitajte još

Modul kompanije „LG“ je višestruko skuplji u odnosu na kineske delove, pa se pretpostavlja da je to jedan od ključnih razloga za povećanje cena.

Analitičari, sa druge strane, kažu da to nije jedini razlog i navode kako su tome doprineli brojni drugi faktori. Od problema u lancu snabdevanja poluprovodničkih čipova, preko rata u Ukrajini, pa sve do inflacije i ekonomskih poteškoća. U svakom slučaju, koji god razlozi stojali iza povećanja, činjenica je da će novi modeli biti najskuplji do sada i to ne raduje nikoga.

Imajući u vidu da Epl naredne godine najverovatnije prelazi na USB-C zbog novih pravila EU, ovo svakako nije ni prava godina za "apgrejd".

Epl je oduvek bio jedan od najtajnovitijih tehnoloških giganata na svetu. Kompanija je godinama unazad pokušavala da sakrije informacije o novim uređajima sve do trenutka predstavljanja. Epl takvu praksu pokušava da zadrži i poslednjih godina, ali to postaje sve teže iskontrolisati.

Pro varijanta neće imati "notch"

I dok će se na novim modelima nalaziti još glomaznije i deblje kamere sa zadnje strane, značajnije promene se očekuju s prednje strane uređaja. Epl je do sada koristio tzv. „Notch“, urez u ekranu u kom je smeštena prednja kamera i senzori za prepoznavanje lica. Najnovije informacije govore da na „Pro“ modelima kompanija odustaje od ovakvog dizajna i prelazi na tkz. „Punch-hole“, dizajn koji je već usvojio veći deo Android sveta.

U narednim periodu ćemo verovatno dobiti još informacija koje će detaljno otkriti sve novine koje Epl donosi na nove uređaje.

***

BONUS VIDEO: Nikuda bez mobilnog telefona

***

Pratite nas i na mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Google News

Komentari

Vaš komentar