Foto: Shutterstock

USB-C na jesen 2024. postaje univerzalni punjač za sve male i srednje elektronske uređaje u EU, dogovorili su se danas pregovarači Evropskog Parlamenta i Saveta.

Privremeni sporazum o izmenjenoj Direktivi o radio opremi, uspostavlja jedinstveno rešenje za punjenje malih i srednjih elektronskih uređaja. Ovaj zakon je deo šireg napora EU da umanji elektronski otpad, učini elektronske proizvode na tržištu EU održivijim i olakša život potrošača.

Prema novim pravilima, potrošačima biće potreban jedan punjač za sve male i srednje prenosive elektronske uređaje.  To uključuje mobilne telefone, tablete, e-čitače, slušalice, digitalne kamere, slušalice, ručne konzole za video igre, prenosive zvučnike i dr.

Pročitajte još

Svaki novi uređaj sa liste mora biti opremljen USB-C ulazom, bez obzira na proizvođača.

„Evropski potrošači su dugo bili frustrirani sa više punjača koji se gomilaju sa svakim novim uređajem koji kupe. Novom uredbom moći će da koriste jedan punjač za svu svoju prenosivu elektroniku.”, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Nove obaveze bi trebalo da podstaknu ponovnu upotrebu punjača i pomognu potrošačima da uštede do 250 miliona evra godišnje na nepotrebnim kupovinama punjača. Procenjuje se da odloženi i neiskorišćeni punjači predstavljaju oko 11.000 tona e-otpada godišnje u EU.

„Pola milijarde punjača za prenosive uređaje se isporučuju Evropi svake godine, generišući 11.000 do 13.000 tona e-otpada. Isti punjač za sve uređaje je bolje rešenje za sve. To će pomoći životnoj sredini, uštedeti novac i smanjiti nepotrebne troškove“, istakao je ranije Aleks Saliba, član Evropskog parlamenta.

Brzina punjenja takođe mora biti usklađena za uređaje koji podržavaju brzo punjenje, omogućavajući korisnicima da pune svoje uređaje istom brzinom sa bilo kojim kompatibilnim punjačem.

Od stupanja na snagu, potrošači će dobiti jasne informacije o karakteristikama punjenja uređaja koje kupuju, što će im olakšati da razumeju da li su njihovi postojeći punjači kompatibilni. Kupci takođe mogu da biraju pri kupovini svakog novog elektronskog uređaja da li žele punjač uz njega ili ne.

Poslanici Evropskog parlamenta takođe traže i harmonizaciju kada je u pitanju bežično punjenje.

***

BONUS VIDEO: Ognjen Pribićević: Najveća greška Evropske unije je politika proširenja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Komentari

Svi komentari (0)