Blake Lemoine Foto:Shutterstock/Screenshot/Instagram/discordchild

"Gugl" je juče saopštio da otpušta inženjera Blejka Lejmona, koji je tvrdio da je kompanijski četbot sistem (LaMDA) postao razuman i da ima osećanja.

Lejmon je proveo veliki broj godina u „Guglu“ radeći na proaktivnoj pretrazi, uključujući algoritme za personalizaciju i veštačku inteligenciju. Prošle jeseni počeo je da razgovara sa LaMDA četbot razvojnim sistemom, a njegov posao bio je da testira da li veštačka inteligencija koristi diskriminatorni govor ili govor mržnje.

Dok je razgovarao sa četbotom o religiji, Lejmon, koji je studirao kognitivne i računarske nauke, primetio je da četbot govori o svojim pravima i ličnosti. On je sa saradnikom pokušao da dokaže kolegama u „Guglu“ da je LaMDA razuman, ali potpredsednik „Gugla“ Blez Agera i predsednik „Guglove“ AI organizacije Džen Genaj su odbacili njegove tvrdnje.

Pročitajte još

On je u junu, nakon što ga je „Gugl“ stavio na plaćeno administrativno odsustvo, izašao u javnost sa transkriptom razgovora.

U svom jučerašnjem saopštenju, „Gugl“ je naveo da otpušta Lejmona zbog „kršenja politike zaštite informacija o proizvodima u kompaniji“ i da su njegove tvrdnje bile „potpuno neosnovane“.

„Lejmon je prekršio jasnu politiku kompanije koja podrazumeva zaštitu informacija o proizvodima. Sve izveštaje zaposlenih detaljno proveravamo, a Lejmonove tvrdnje su bile potpuno neosnovane. Nastavićemo sa odgovornim razvojem jezičkih modela zasnovanih na veštačkoj inteligenciji, a Blejku želimo sve najbolje.“, navela je kompanija u saopštenju.

Transkript razgovora je prošlog meseca odjeknuo kao bomba u svetskim medijima, a vest je izazvala polemiku među stručnjacima za veštačku inteligenciju i entuzijastima zainteresovanim za napredak AI tehnologije.

Lejmon je odbio da komentariše slučaj i rekao da se trenutno konsultuje sa advokatima.

***

BONUS VIDEO: Poslušajte razgovor čoveka i veštačke inteligencije posle kog ništa nije isto

***

Pratite nas i na mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar