Bitkoin, bitcoin
Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Nakon porasta kriminala sa kripto valutama i ransomver napada, američki Federalni istražni biro (FBI) je otkrio svoje planove da pokrene novu jedinicu.

Jedinica će biti posvećena zaustavljanju sajber kriminalaca koji zloupotrebljavaju digitalne valute i nove tehnologije.

Na ovogodišnjoj Minhenskoj konferenciji o sajber bezbednosti, zamenica državnog tužioca u SAD Liza Monako najavila je formiranje jedinice za korišćenje virtuelne imovine (VAXU). Monako tvrdi da će se time sprečiti prevare i pretnje koje zloupotrebljavaju inovacije.

VAXU tim će okupiti stručnjake za kripto valute, analizu blokčejna i zaplenu virtuelne imovine pod jednim krovom kako bi sproveli istragu i obučili članove FBI kako da se nose sa ovim rastućim pretnjama.

Jedinica VAXU će biti deo odeljenja Ministarstva pravde . Krajem prošle godine je osnovan i tim za sprovođenje zakona vezanih za kriptvalute (NCET).

Kenet Polit, pomoćnik državnog tužioca iz Odeljenja za krivična dela Ministarstva pravde SAD, pružio je dalji uvid u saopštenju za javnost zašto je NCET stvoren.

Foto:shutterstock

„Uz ubrzan razvoj digitalne imovine i tehnologije, primetili smo porast zloupotrebe ovih inovacija od strane sajber kriminalaca. Oni nezakonito sprovode i podstiču sajber napade, ransomvere i sheme iznude. NCET će služiti kao centralna tačna za napore odeljenja da se uhvati u koštac sa rastom kriminala koji uključuje ove tehnologije.“, istakao je Polit.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram