Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustratio

Ethereum, druga najveća kriptovaluta po tržišnoj vrednosti, upravo je izveo poslednju generalnu probu uoči godinama iščekivane nadogradnje koja se tretira kao jedan od najvažnijih događaja u istoriji kriptovaluta.

Od svog nastanka pre gotovo deset godina, ethereum se rudario kroz takozvani model dokaza rada. Uključuje složene matematičke jednačine za čije rešavanje se utrkuje ogroman broj mašina i zahteva obilje energije. Rudarenje bitkoina sledi sličan proces, piše See Biz.

Pročitajte još

Ethereum radi na prelasku na novi model za osiguranje mreže koji se zove – proof of stake. Umesto da se oslanja na energetski intenzivno rudarenje, nova metoda zahteva od korisnika da iskoriste svoju postojeću predmemoriju etera kao sredstvo za proveru transakcija i tokena za kovanje. Koristi puno manje energije i očekuje se da će se pretvoriti u brže transakcije.

Ansgar Dietrichs, istraživač iz Fondacije Ethereum, rekao je u tvitu da je najrelevantnija metrika uspeha kada je riječ o suvoj vožnji kao što je ova posmatranje vremena do finalizacije. Nazvao je to “još jednim uspešnim testom”.

Istraživački saradnik iz Galaxy Digitala istakao je da je stopa učešća nakon testnog spajanja pala i izgledalo je kao da je možda postojao problem s jednim od klijenata – ali sve u svemu, uspjelo je.

“Uspešno spajanje = lanac se finalizuje”, napisala je Christine Kim u tweetu, dodajući da ćemo vjerovatno vidjeti slične vrste problema s nadogradnjom na glavnoj mreži, “ali poanta je da je spajanje uspelo.”

O vremenu nadogradnje raspravljaće se na sastanku programera “jezgra ethereuma” u četvrtak. Prethodne smjernice pokazale su da bi spajanje trebalo da stupi na snagu sredinom septembra.

Tranzicija Ethereuma više je puta odlagana u poslednjih nekoliko godina. Glavni programeri kažu za CNBC da je spajanje sporo napredovalo, kako bi se ostavilo dovoljno vremena za istraživanje, razvoj i implementaciju.

Cena ethera, tokena izvornog za ethereum blockchain, bila je u porastu prošlog mjeseca, skočila je gotovo 80%, uključujući rast od više od 10% u posljednja 24 sata na oko 1875 USD. Međutim, gledano od početka godine, njegova je vrijednost prepolovljena.

***

BONUS VIDEO: Sem Bankman – Kripto Robin Hud

***

Pratite nas i na mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Google News

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)