Podeli
Foto: Shutterstock

Gugl upozorava Android korisnike na kritične greške koje dozvoljavaju hakerima da pristupe uređaju potencijalne žrtve. Naime korisnici Android telefona moraju što pre da instaliraju najnoviju sigurnosnu zakrpu kako bi se što zaštitili od opasnih bagova, otkriva Gugle.

Sigurnosna zakrpa je stigla, ona popravlja čak 43 greške Android telefona, a među bagovima koje je Gugl popravio su i dve ranjivosti koje je ta kompanija klasifikovala kao kritične.

Pročitajte još:

Proizvođači Pixel telefona ističu da ovi napadi mogu da dozvole hakerima da pokrenu opasne kodove na uređaju preko daljinskog upravljanja. U poslednjem saopštenju “Android Security Bulletin”, Gugl je otkrio: “Najteži od ovih problema je kritična sigurnosna ranjivost unutar sistemske komponente koja bi mogla da omogući napadaču da iskoristi posebno izrađen prenos za izvršavanje proizvoljnog koda u kontekstu privilegovanog procesa”.

Drugi kritični problem koji je Gugl popravio, se ticao trajnog onemogućavanja usluga. Obe sigurnosne mane su popravljene na Android 8.0, 8.1, 9, 10 i 11operativnim sistemima. Ipak, postoji grupa telefona koja neće moći da iskoristi beneficije novih sigurnosnih zakrpa.

Posle tri godine podrške, “Google Pixel 2” dobio je poslednju zakrpu, ističe Android Central. U decembru su telefoni Pixel 2 i Pixel 2 Xl dobili poslednje ažuriranje. Sledeći Pixel telefoni koji će izgubiti podršku su Pixel 3 i Pixel 3XL, to će biti u oktobru 2021. godine.

Podrška za Android mobilne telefone uglavnom traje tri godine, ali se očekuje da Snapdragon 888 čipset produži životni vek budućih uređaja. Kompanije Samsung, Nokia i OnePlus će najverovatnije među prvima izbaciti najnovije zakrpe, ukoliko nemate te telefone, preostaje vam da svakodnevno proveravate da li je stigla nova verzija na vašem uređaju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar