Automobilska trka na Mesecu

IT 04. dec. 202009:59
Podeli:
Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Kompanija Ilona Maska za svemirska putovanja SpejsEks planira da organizuje trku automobila na Mesecu.

Kompanija planira da na Mesec pošalje nekoliko automobila kojima bi se daljinski upravljalo. Ti automobili neće služiti za vožnju astronauta po površini Meseca, već za nešto što nitko dosad nije ni pokušao – trku automobila.

Pročitajte još:

Kako se navodi u saopštenju kompanije Intuitiv Mašing, plan je da postanu prva privatna kompanija koja će sletei na Mesec uz pomoć SpejsEksove rakete Falkon 9.

Raketa će ujedno na površinu Meseca doneti dva mala, otprilike tri kilograma teška, automobila na daljinsko upravljanje koji bi potom trebalo da se trkaju po površini Meseca.

Automobile će delom dizajnirati i njima upravljati timovi američkih srednjoškolaca koji su se prijavili na konkurs i uspešno rešili niz pitanja i zadataka.

Oni će prilikom dizajniranja automobila morati da vode računa o posebnim uslovima koji vladaju na Mesecu – od filtriranja prašine, gravitacije, težine, materijala, izdržljivosti i stabilnosti samih vozila, pa do osmišljavanja sistema koji bi pomogao vozilima da se vrate u početni položaj ako se preokrenu na krov ili bok jer na Mesecu neće biti ljudi koji bi u tome pomogli, piše Zimo.hr

Takmičari će svojim „automobilima“ upravljati daljinski, i to po teškom terenu, a sve će se snimati.

Trka, koja bi trebalo da bude održana oko peščanih dina Okeanus Procelaruma, bila u skladu sa pravilima automobilskog sporta a stazu će dizajnirati poznati dizajner staza u Formuli 1 Herman Tilke.

Tačan datum trke još nije poznat.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar