Kako se dogodilo da 80 odsto građana i građanki Srbije u 21. veku veruje da je Rusija “slovenski brat”? I da u Srbiji ne postoji ni Merkelino, ni Bajdenovo, već selo Putinovo? Dokumentarni film “Prijateljica” analizira veze Srbije i Rusije od zvaničnog uspostavljanja diplomatskih odnosa u 19. veku.

Dok se u selu Putinovu u Srbiji mašta o savezu sa Rusijom u Beogradu se barem formalno radi na zbližavanju sa Zapadom. Tako je državni vrh 2014. godine počeo pregovore o učlanjenju Srbije u Evropsku uniju. Tek da put ka tom cilju ne bi bio bez trnja, Srbiju je u evropski klub poveo čovek koji suštinski voli Rusiju.

„Ja nisam rusofil, ja volim Rusiju, zato što Rusija voli Srbiju, ja sam srbofil“, govorio je Ivica Dačić.

Lideru SPS-a je u Briselu te 2014. godine društvo pravio još jedan srbofil, lider SNS-a. Njih dvojica 2022. godine i dalje vode Srbiju put Evrope s koferima punim ljubavi prema Rusiji.

Foto: Shutterstock, TANJUG/ RADE PRELIC

„Rusija je tradicionalni prijatelj Srbije. Ako na nekog možemo da se oslonimo u međunarodnoj areni to je Rusija, to nema nikakve sumnje“ govorio je Aleksandar Vučić.

I nije šef Srbije usamljen u stavu da je Rusija Srbiji prijatelj. Onih koji isto misle nema ni 5, ni 10, ni 50 odsto, verovali ili ne čak ih je 80 odsto među ispitanicima istraživanja Centra za međunarodne i bezbednozne poslove fonda „Isac“. Kako se to zapravo dogodilo i koja je uloga medija u svemu tome pogledajte u prilogu iz dela dokumentarnog filma „Prijateljica“ u vrhu ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

Prvi deo dokumentarnog filma „Prijateljica“ odgovara na pitanje gde je bila Rusija na putu nezavisnosti Srbije.

Zašto je Prota Mateja Nenadović u Moskvi dobio rusko “ne”? Kako je izgledao susret Kneza Miloša i prvog ruskog konzula Gerasima Vasiljeviča Vaščenka? Šta je Srbija od Rusije dobila Bukureškim, pa Jedrenskim mirom, a šta Sanstefankim ugovorom?

Drugi deo filma je pregled događaja koji su oblikovali srpsko-ruske odnose u 20. i 21. veku. Večeras možete pogledati drugi deo dokumentarnog filma „Prijateljica“ u 20 sati na N1.

Zašto Srbija i Rusija nisu “govorile” između dva svetska rata? Kako je odnos Josipa Broza Tita i sovjetskih lidera uticao na percepciju Rusije? Zašto je tzv. demokratska vlast u 21. veku podgrejala mit o prijateljstvu? Kako je opsesija Rusijom kulminirala za vreme vlasti naprednjaka?

Prijateljica ili “prijateljica” – šta je Rusija Srbiji? Na ova pitanja odgovaraju istoričari Slavenko Terzić, Slobodan Marković, Milivoj Bešlin, Anja Vulić, novinarka Aleksandra Godfroa i drugi.

PROČITAJTE JOŠ:

Prvi deo dokumentarnog filma „Prijateljica“:

Komentari

Svi komentari (4)