Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je danas o tome pod kojim uslovima bi Srbija mogla da uvede sankcije Rusiji.

Da se vratimo na ključno pitanje – oko sankcija Rusiji. Bezbroj puta sam o tome govorio, danas je skoro 270 dana od kad je počeo sukob u Ukrajini. Mi smo posle 4 dana izašli sa zakljucima Saveta za nacionalnu bezbednost. Otkriću vam tajnu, bilo je nas sedmoro ili osmoro u kabinetu, od premijerke do mnogih drugih. Nije pisala moja sekretarica, nekakav tim, novinari ili ne znam ko. Lično sam svojom rukom pisao zaključke, pa je to kasnije prekucano. Sam sam ih pisao“, rekao je Vučić.

Pročitajte još...

On je dodao da su ti zaključci politika koju vodi, „njegov život“ i život Srbije.

„Ti zaključci su život slobodne i slobodarske Srbije. Oni su izdržali 270 dana najtežih pritisaka u savremenoj srpskoj istoriji. Oni su naša suština i našu srž – da čuvamo međunarodno javno pravo i da osudimo ne koji ga krše. Isto tako, da ne vodim politiku sankcija, posebno prema onima koji su nas sačuvali 2015. godine i koji su nam pomagali po pitanju teritorijalnog intergriteta naše zemlje. To je naša suština i politika. Možemo toga da se odreknemo, ali znate u kom slučaju? Da nam bukvalno bude Damoklov mač nad glavom i to ne bih krio od naroda, već bih rekao to“, dodao je on.

Vučić je dodao da Srbija „u ovom trenutku nema mač nad glavom“.

„Ja to znam, da li je lako, nije. Niko nema takav direktan kontakt sa svima u Evropi i svetu kao što imam ja. Verujte mi da niko to ne zna bolje od mene. Ja najbolje znam dokle možemo i ne treba mi niko da mi objašnjava od analitičara, raznih pametnjakovića, da mi soli pamet kako sam nešto ugrozio. Nisam ugrozio ništa. Nikakav problem niko u Srbiji nije imao, kao što imaju ovde (u Parizu) sa povećanjem sa 40, 50, 80 odsto povećanja cena eletkrične energije i gasa. Pustite nas da vodimo zemlju“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da zaključci Saveta za nacionalnu bezbednost nisu pisali za konferenciju za novinare koja bi trajala jedan.

„Oni su pisani da bi ušli u istoriju, kako je jedan mala zemlja, slobodna i slobodarska, mogla da kaže nešto drugačije od svih ostalih i da je izdržala sve – probu prijateljstva, odgovornosti, poštovanja međunarodnog-javnog prava. To što ću ja čuti da moram sa milion strana… Evo, vidite da ne moram. Kad budem morao, ne zbog sebe,već zbog nacije, ako se to desi, onda ću ja da izađem pred narod i to da kažem. Ne mora još. Ako bude moralo, kad bude moralo, onda ću to da kažem“, zaključio je Vučić.

BONUS VIDEO Princ crne propagande: Vladimir Beba Popović na putu od najogavnijih afera do ljubljena skuta Vučiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare