Foto: Printscreen/YouTube/Pagani Automobili

Nedavno smo objavili vest o novom V12 motoru kog je razvio italijanski Pagani u saradnji sa HWA AG. Ono što ovu vest čini značajnom u moru drugih, i u vreme masovne elektrifikacije, jeste to što je reč o snažnom atmosferskom motoru koji se čuje kao nekadašnji bolidi Formule 1. U videu ispod možete čuti predivan zvuk kakav se danas smatra gotovo zabranjenim. Novi motor biće pokretačka snaga modela Huayra R.

Nije lako prihvatiti činjenice da ćemo u narednim godinama ostati bez mnogo toga što volimo kod automobila. Tu pre svega mislimo na motore SUS i na zvuk. Automobili na struju koji dolaze ga nemaju, niti mogu da šire onaj predivan miris benzina. Danas je to nepoželjno iz mnogo razloga.

Brzine neće faliti jer su električni automobili u tome gotovo bez premca, ali sve ono zbog čega smo postali petrolheadi, lagano nestaje.

Foto: Pagani

Saznajte još:

I tako, u moru svakodnevnih vesti o elektrifikaciji brendova, uprkos svemu i svima, obradovao je Pagani, sa hrabrom objavom da su razvili novi V12 atmosferski motor, zapremine 6 litara.

Štaviše, snažni agregat koji će pokretati model Huayra R, razvija 838 KS, vrti se do 9.000 o/min, lakši je od 200 kg i proizvodi zvuk sličan klasičnim bolidima F1, iz vremena kada su ih pokretali V12 motori.

Foto: Pagani

Huayra R ima posebno razvijen izduvni sistem koji je presvučen keramikom, a debljina cevi je za 66% manja od onih na putničkim modelima. To, između ostalog, obezbeđuje onaj dobro poznati zvuk kakav smo ranije slušali na F1 trkama i koji ne može da se zaboravi.

Foto: Pagani

Više o Pagani Huyara R modelu koji će biti napravljen u svega 30 primeraka, saznajte ovde, ali pre toga pustite kratki video ispod i poslušajte kako zvuči novi V12 atmosferac.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare