Foto: Shutterstock

Više od 48.000 ljudi učestvovalo je u istraživanju grupe za potrošače “Which?” i dalo podatke za gotovo 57.000 svojih vozila uključujući 2.184 električna automobila. Ovo izuzetno veliko istraživanje donelo je rezultate koji kažu da su novi električni automobili manje pouzdani i imaju veće šanse da se pokvare nego benzinski ili dizel modeli.

Anketa britanske grupe za potrošače “Which?” pokazala je da je 31% vlasnika električnih automobila prijavilo problem sa svojim vozilom u prve četiri godine. Za isti period probleme je prijavilo 19% vlasnika benzinskih i 29% vlasnika automobila sa dizel motorima.

Neispravna električna vozila (EV) provela su u proseku pet dana van upotrebe u poređenju sa samo tri i četiri dana za benzinske i dizel automobile, piše N1.

Istraživanje baca sumnju na percepciju da su električna vozila pouzdanija od automobila koja koriste tradicionalno gorivo zbog manjeg broja pokretnih delova.

A znamo da su električna vozila inače i značajno skuplja od klasičnih modela zbog visoke cene baterija.

Najčešći kvarovi koje su prijavljivali vozači električnih modela bili su problemi sa softverom, a ne problemi s motorom ili baterijom.

Foto: Shutterstock

Utvrđeno je da su najpouzdaniji automobili, bez obzira na vrstu goriva, klasični hibridi, koji imaju bateriju koja se puni tokom vožnje. Koje su razlike između klasičnih, blagih i plug-in hibrida saznajte ovde.

Bonus video: Kako se pokazala hibridna Toyota Highlander na našem testu

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Svi komentari (0)